De energiemarkt in Europa is in continue verandering. Daarnaast wijzigen het Vlaamse, federale en Europese beleid razendsnel en is het soms onduidelijk welke maatregelen nog gelden. We lanceerden begin 2023 een whitepaper “Energieneutraal in 6 stappen”, een hulpmiddel voor bedrijven midden in hun energietransitie. Hoewel een energieplan altijd maatwerk is, kunnen we je wel op weg helpen met enkele praktische handvaten.

Kies voor de lange termijn

Volgens een enquête van de Europese Unie wil zo’n 85% van de Europeanen nog vóór 2030 onafhankelijker worden van gas en olie uit Rusland. Maar om fossiele energie te weren uit onze energiemix, moeten we een selectie maken uit heel wat verschillende mogelijkheden, vaak elk met hun eigen beperkingen, voorwaarden en steunmechanismen. Dat maakt de puzzel naar koolstofneutraliteit soms complex. Dikwijls is één technologie onvoldoende om de volledige oplossing te bieden. Het is dan ook belangrijk om niet in afzonderlijke categorieën te denken (zoals elektriciteit, warmte, vervoer, processen, enzovoort), maar om alles met elkaar te verbinden.

In een snel veranderende wereld is het niet altijd gemakkelijk om op lange termijn te denken. Zo kwam er in het energieforum van VOKA naar voren dat slechts één op de vier bedrijven voor langer dan een jaar ingedekt was en/of is tegen stijgende energieprijzen. De keuzes die we vandaag maken, moeten dus wel toekomstbestendig zijn. Stel jezelf de vraag waar je wilt dat je bedrijf staat in 2030 en 2050, en welke acties je nu kan ondernemen om in die richting stappen te zetten. Hoewel deze vragen soms onmogelijk lijken, is het belangrijk om niet te vallen voor snelle winsten en gemakkelijke oplossingen, maar te kijken naar waar u op lange termijn wilt eindigen.

Het Vlaams beleid als richtaanwijzer

Laten we het bestaande beleid als leidraad gebruiken. In Vlaanderen streven ze er bijvoorbeeld naar om tegen 2050 alle gebouwen, inclusief kantoren, koolstofneutraal te maken. Kijk eens waar je momenteel staat ten opzichte van dat doel en bedenk hoe je het kunt bereiken, zonder je te laten afleiden door kleine tussenstappen.

Beschouw jouw energiesysteem als een ecosysteem waarin alles met elkaar verbonden is. Denk niet alleen aan het verhogen van je elektriciteitsproductie  door zonnepanelen te installeren, maar bekijk ook hoe je processen kunt elektrificeren, je wagenpark duurzamer kunt maken en je gebouwen op een koolstofneutrale manier kunt verwarmen. Het draait om het vinden van creatieve oplossingen die je helpen om de lange termijn doelen te bereiken.

Klaar voor de volgende stap in je energieneutrale reis? Download hier de whitepaper.

*Verplicht

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in de privacyverklaring