Ga naar hoofdinhoud
S+T+ARTS4Water
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

S+T+ARTS4Water

De samensmelting van kunst en wetenschap valt tegenwoordig niet meer weg te denken. In 2021-22 kregen we de kans om nauw samen te werken met S+T+ARTS4Water voor de expositie Faces Of Water in Bozar. Verschillende kunstenaars gingen daarbij in dialoog met industriële en wetenschappelijke partners om samen wateruitdagingen verder te onderzoeken vanuit een maatschappelijke visie. De installatie waar Antea Group aan meewerkte was dat van artieste Anna Ridler en spitste zich toe op 'Water Kapitalisme'. Samen onderzochten we de financiële, culturele, historische, … waarde van water.

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Stel een vraag
Stel een vraag

Wat was het project?

De waterproblematiek in Vlaanderen wordt de laatste jaren steeds duidelijker, met de overstromingen in 2021 en de enorme droogte tijdens de zomermaanden. In 2021-22 werkten vier kunstenaars (Theresa Schubert, Joshua G. Stein, Haseeb Ahmed en Anna Ridler) in een residentie samen met wetenschappers, ingenieurs en industriële partners rond dit actuele thema. Onder het motto 'Art Meets Awareness' dansten ze op de grens tussen kunst, technologie en wetenschap.  

We zetten onze schouders mee onder het project van Anna Ridler, die de link tussen de aandelenmarkt en water in kaart bracht. De term 'waterkapitalisme' kreeg daardoor de hoofdrol. Met foto's van de oevers van het kanaal Gent-Terneuzen creëerde Anna een grid waarmee ze de verschillende functies van het kanaal aantoont. In deze dataset integreerde ze vervolgens de aandelenmarkt, waarmee ze wou aantonen hoe het landschap en het kapitalisme steeds samen in beweging zijn. Als de energie-aandelen bijvoorbeeld stijgen, zie je in de grid meer beelden van windmolens of energiecentrales. In haar interview met De Tijd vertelde ze meer over haar creatief proces en wat haar werk betekent.

Expositie Faces of Water

Timeline slide

Vernissage Faces of Water – werk door Territorial Agency, Oceans in Transformation

Timeline slide

Sfeerbeeld klantevent

Timeline slide

Anna Ridler, Pieces of the North Sea Port

Timeline slide

Theresa Schubert, Glacier Trilogy

Timeline slide

Joshua G. Stein, Sediment as Cultural Heritage

Waarom vinden we dit project zo belangrijk?

Water is essentieel voor het gezond houden van onszelf en het milieu. Vandaag is er nog geen wereldwijde duurzame benadering van deze waardevolle grondstof. S+T+ARTS4Water is een programma van de Europese Commissie dat kunstenaars, onderzoekers, technologie-experts en andere belanghebbenden een gemeenschappelijke basis en taal helpt te vinden om te reageren op regionale water-gerelateerde uitdagingen.

Als duurzaamheidsambassadeur van het VOKA Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) zetten we ons actief in voor maatschappelijk verantwoorde en toekomstgerichte bedrijfsvoering. Het Faces of Water-project sloot daar naadloos op aan, gezien deze ook in lijn ligt met de Sustainable Development Goals. Enerzijds onze core SDG 6 (schoon water en sanitiar), maar ook SDG 14 (leven onder water). Daarnaast zetten we stevig in op SDG 17 door partnerschappen uit te bouwen, binnen een 'Local Expert Group', met de andere organisaties die het project ondersteunden zoals Farys, De Watergroep, Vlakwa, VITO, North Sea Port, Smappee, Snowball en Timelab.

Sustainable Development Goal 6 - Wikipedia SDG 14 in de krant Metro: hoe de zeeën en oceanen te behouden ...? De  oorlog tegen plastic is begonnen! | sdgs SDG 17 in de Metro: Slechts enkele landen geven het internationaal  afgesproken percentage aan ontwikkelingshulp | sdgs

Het resultaat?

  • 6 weken Faces of Water
  • 5.916 bezoekers
  • 35 perspublicaties
S+T+ARTS4Water

Interessante links

alt-text

Podcast “Pompidou” van Klara over Faces of Water

alt-text

Interview met onze experts in Planet Future

alt-text

Interview Anna Ridler in De Tijd

alt-text

Podcast “Culture Club” van Radio 1 over Faces of Water

alt-text

Eventpagina Bozar met meer info over Faces of Water

alt-text

Meer informatie over kunstenaar Anna Ridler

alt-text

Meer informatie over de open call van Starts4Water

alt-text

Meer informatie over de winnaars van Starts4Water

alt-text

Meer informatie over Starts4Water

S+T+ARTS4Water

Sofie Crabbé, Curator Faces of Water

"Kunst kan als geen ander de complexiteit van water vertalen op een manier die tastbaar en fysiek is, die mensen op andere manieren doet kijken."

S+T+ARTS4Water

Anna Riddler, kunstenaar

"I've always been interested in different systems around capitalism, finance, money and value, because they are human created systems. And I’m really interested in what happens when that hits the natural world."

S+T+ARTS4Water

Klaas Nijs, Business Development Manager

"We willen mensen mee doen nadenken over de waarde van water en hoe ze er rationeler mee kunnen omspringen."

Wil jij meer weten over de waarde van water?

Ik help je graag verder!

Stel een vraag
Stel een vraag