De Grote Vijver Klein Boom in Putte krijgt een grondige herinrichting die zowel de veiligheid als de toegankelijkheid ten goede komt. In opdracht van de gemeente Putte werken wij samen met aannemer Aclagro aan het ontwerp en het vergunningsdossier voor dit project. Samen ontvingen we de design & build-opdracht van de gemeente om de herinrichting van de vijver en omgeving te realiseren.
Van diepe kleiput naar veilige natuurzone
De oude kleiput op de site Klein Boom in Putte is al meer dan 30 jaar in beheer van Natuurpunt. Door zijn grote diepte is hij vandaag zowel ecologisch beperkt als potentieel gevaarlijk. Daarom hebben de gemeente en Natuurpunt besloten om de vijver herin te richten. Het project doorliep een grondig voortraject waarbij verschillende firma’s bevraagd werden naar mogelijke oplossingen en ontwerpen. Op basis daarvan werd een ontwerp gekozen dat natuur, veiligheid en recreatie harmonieus combineert.
Natuurlijk waterbeheer met oog voor biodiversiteit
Het ontwerp voorziet een gedeeltelijke verontdieping van de vijver. Zo ontstaan zones met verschillende dieptes, ideaal voor waterplanten en dieren. Brede rietkragen, rusteilanden en afwisselende beplanting zorgen voor een levendig, biodivers landschap. Ook de Spoelbeek krijgt een open en natuurlijker bedding, wat zorgt voor betere waterbuffering en duurzaam waterbeheer.



Beleving en toegankelijkheid voor bezoekers
Aan de kant van het gemeenschapscentrum wordt de vijverzone maximaal toegankelijk gemaakt. Wandelaars, gezinnen en natuurliefhebbers kunnen hier straks volop genieten van rust en natuur, terwijl vogels en andere dieren er veilig hun plek behouden. Een mooi evenwicht tussen mens en natuur.
De site krijgt ook een educatieve insteek. Infopanelen, een vogelkijkhut en een wateronderzoekspunt laten bezoekers kennismaken met de waarde van natuurbeheer. Biodiversiteitstuinen, insectenhotels en een avontuurlijk wandel- en mountainbikeparcours sluiten aan op het toekomstige belevingspark bij de sporthal. Een plek waar natuur beleven, leren en ontspannen samenkomen.
Meer weten over dit project?
Wij helpen je graag verder!

