We geloven sterk in de kracht van samenwerking en solidariteit. Daarom sporen we onze werknemers ieder jaar opnieuw aan om zich in te zetten voor goede doelen en vrijwilligerswerk. Een mooi voorbeeld is de mapathon die we organiseerden in samenwerking met UNESCO en IHE Delft. Samen brachten we gebieden in kaart die zwaar te lijden hebben onder de gevolgen van klimaatverandering. Het belang van verbinding leeft sterk binnen onze muren, met vele vrijwilligers van dienst. Vandaag gaan we in gesprek met collega Ine Huybrechts, die zich de komende maanden inzet voor de Warmste Week.

De kracht van verbinding en toewijding

Eenzaamheid kent vele gezichten. Het is een onzichtbare strijd die meer mensen treft dan je misschien denkt, en in veel gevallen kan dit gevoel versterkt worden door een taalbarrière, cultuurverschillen of een nieuw, onbekend leven. Ine Huybrechts, Senior Advisor bij Antea Group, draagt jaarlijks haar steentje bij aan verschillende vrijwilligersinitiatieven. Dit jaar gaat ze volop voor de Warmste Week, waarbij het thema ‘eenzaamheid’ centraal staat.

Wat betekent de Warmste Week voor jou?

"De Warmste Week, georganiseerd door Studio Brussel, kiest elk jaar heel bijzondere thema’s. Eenzaamheid is er eentje die me echt raakt, want maar liefst één op de twee mensen voelt zich soms eenzaam. Dat is ontzettend veel en heeft dus ook echt betrekking op je collega’s, familie en vrienden. Het blijft ook vaak een taboe om over te praten, en dat maakt het extra belangrijk om deze actie te ondersteunen. Door deel te nemen aan de Warmste Week wil ik helpen om deze taboes te doorbreken, en het onderwerp zichtbaarder te maken."

Vorig jaar was je als vrijwilliger buddy van een erkende vluchteling. Hoe heb je dat ervaren?

"Ik besloot buddy te worden omdat ik zelf zes maanden in West-Afrika heb gewoond. Ik heb gezien hoe uitdagend het is om je in een nieuwe maatschappij te integreren, vooral als je dat alleen moet doen. Zonder een vertrouwde omgeving of netwerk kan eenzaamheid snel toeslaan.

Mijn doel van het buddywerk was dan ook niet alleen om deze persoon te helpen, maar ook om mijn eigen horizon te verbreden. Iedereen heeft menselijkheid en vriendschap nodig in moeilijke tijden. Het was voor mij een waardevolle ervaring om open te staan voor andere culturen en ideeën. Er ontstaat een mooie verbinding, en beide partijen leren van elkaar. Ik zou het iedereen aanraden."

Hoe zie je de rol van Antea Group in het ondersteunen van vrijwilligersinitiatieven?

"Bij Antea Group werken veel mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Dit biedt een geweldige kans om een groot publiek te bereiken en bewustzijn te creëren. Samen aan de slag gaan is vaak ook gemakkelijker dan alleen; je kunt dan ervaringen uitwisselen en elkaar enthousiasmeren. Door als bedrijf het taboe te doorbreken, wordt het onderwerp meteen een stuk minder beladen en komen we sneller samen in actie."

Hoe verbind je de kernwaarden van Antea Group met de vrijwilligersprojecten waar je aan deelneemt?

"De kernwaarden van Antea Group sluiten nauw aan bij de vrijwilligersprojecten waaraan ik deelneem. Nieuwsgierigheid speelt een belangrijke rol; het stelt ons in staat om naar anderen te luisteren en te leren. Ook verbinding is cruciaal, vooral in het bestrijden van eenzaamheid. We willen een omgeving creëren waarin mensen zich minder alleen voelen. Toewijding en daadkracht zijn ook essentieel; het gaat erom echt verbinding te maken en actie te ondernemen om je in te zetten voor een ander."