Op vraag van Departement Omgeving voerden we in 2022 een studie uit naar de invulling van de categorieën “parken, sport en recreatie” in de landgebruikskaart Vlaanderen. Hiervoor maakten we een geodatabase op van meer dan 17.000 domeinen. De informatiekwaliteit was voorheen redelijk beperkt aangezien deze gebaseerd was op verouderde, minder nauwkeurige data. Met deze nieuwe database van meer dan een 70-tal lagen maakten we een beter beleid en beheer van recreatie in Vlaanderen mogelijk. 

Inventarisatie van landgebruik voor sport, recreatie en parken

Op donderdag 9 februari lichtte Wouter Impens, Senior Advisor Urban Planning & Geospatial Data , deze studie verder toe tijdens een webinar van het Vlaams Planbureau voor Omgeving. Hij vertelde meer over de totstandkoming van de studie en de belangrijkste conclusies.

  • Zo’n 2,5% van de Vlaamse (recreatie-) domeinen ligt in een stedelijke omgeving en is van onschatbare waarde voor de omwonenden. Sportterreinen spelen hier een belangrijke rol in en zijn een welgekomen aanvulling op andere vrijetijdsvoorzieningen zoals parken en multifunctionele gebieden.
  • Tegenover de kaart van 2019 heeft de nieuwe landgebruikskaart preciezere en over het algemeen kleinere contouren, wat de nauwkeurigheid van de data aanzienlijk bevordert. Daarnaast voegden we nog een groot aantal nieuwe domeinen met relatief klein oppervlakte toe aan de kaart.
  • De gemiddelde knooppuntwaarde ligt op slechts 2,33. Dat wilt zeggen dat de domeinen doorgaans niet makkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer, wat in het huidige klimaat toch wel een belangrijke kwestie is.
  • Veel van de in kaart gebrachte gebieden kampen met hittestress en overstromingsgevoeligheid.

De kerndatabase en bijhorende verrijkingslagen maken verder onderzoek mogelijk en kunnen ingezet worden voor waardevolle beleids- en beheersmaatregelen. Op die manier werken we samen verder aan duurzame, vitale en goed bereikbare recreatiedomeinen.