Ga naar hoofdinhoud
Antwerp@C zet in op CO2-reductie
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Eerste omgevingsvergunning voor CO2-netwerk in België

De haven van Antwerpen is de thuisbasis van de grootste geïntegreerde energie- en chemiecluster in Europa. Het is een ideale omgeving om baanbrekende samenwerkingsprojecten voor CO2-reductie op te zetten. Daarom bundelden grote spelers in de haven hun krachten onder de naam Antwerp@C in 2019. Hun doel? Tegen 2030 de CO2-uitstoot in de Antwerpse haven met 50% verminderen met de constructie van een gedeelde CO2-infrastructuur. Wij hielpen hen onder meer met de omgevingsvergunning en creëerden zo het eerste CO2-netwerk in België.

De opdracht

Antwerp@c is de verzamelnaam van industriële spelers Fluxys, Air Liquide, BASF, Borealis, Ineos, ExxonMobil, Total en Port of Antwerp-Bruges. Na het afronden van een haalbaarheidsstudie in 2021, gaf Antwerp@C groen licht om de engineeringfase van start te laten gaan. Deze fase omvat het ontwerpen van een belangrijke “backbone” die dwars door de haven van Antwerpen zal lopen, langs de industrieterreinen aan zowel de rechter- als de linkeroever van de Schelde. 

Er wordt verwacht dat het project de koolstofemissies van industriële processen in de regio aanzienlijk zal verminderen. Dat draagt meteen ook bij tot de doelstelling van de Europese Unie om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul terug te brengen. De infrastructuur wordt de basis voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van het (inter)nationaal CO2-netwerk waarin de haven van Antwerpen  op Europees vlak een belangrijke rol zal spelen.

De oplossing

Antea Group kreeg de opdracht van Antwerp@C om niet alleen de haalbaarheid van het project te onderzoeken, maar ook het engineeringproces en het vergunningstraject te verzorgen voor de aanleg van een 22 kilometer lange leiding voor het opvangen en transporteren van CO2 op rechteroever. 

In april 2023 werd de omgevingsvergunning voor deze leiding verkregen, wat een belangrijke mijlpaal markeert voor de bouw van het allereerste CO2-netwerk in België. Hiermee worden concrete stappen gezet om de realisatie van dit ambitieuze project mogelijk te maken. Het belooft een grote sprong voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering, waarbij innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan.

De resultaten

  • 8 spelers
  • 22 km leiding
  • 50% reductie van CO2-emissies

SDG's

Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

Meer weten over dit project?

Ik help je graag verder!

Deze website gebruikt cookies.

Selecteer welke cookies je wilt accepteren.

Meer informatie