De werken aan de Edegemsesteenweg zijn in een volgende, opvallende fase beland. Onder het speelterrein aan de De Villermontstraat wordt momenteel een gigantisch ondergronds bufferbekken voor regenwater aangelegd. Vernieuwend daarbij is dat een dergelijk bufferbekken voor het eerst aangelegd wordt in kunststof buizen. Tot nog toe werd voor soortgelijke ondergrondse constructies steeds gekozen voor beton of kunststof krattensystemen. In Kontich zetten we mogelijk een nieuwe trend in.
Grote opslagcapaciteit
Er worden momenteel 32 buizen met een diameter van 2,4 meter aan elkaar gelast. Dat gebeurt in een bouwput met een lengte van 55 meter, een breedte van 18 meter en een diepte van 5 meter. Onder het speelterrein kunnen we daardoor 840 m³ water bufferen, wat dus neerkomt op 840.000 liter. Dit is bijna 2 keer de inhoud van het zwembad van Kontich. Ontwerpmatig vormde de integratie van deze regenwaterbuffering onder het plein een ware uitdaging. Temeer omdat we streven naar groenbehoud en rekening houden met het reliëf van het plein.
Unieke uitvoeringsmethode
Bij ideale weersomstandigheden worden dagelijks 4 grote buizen aan elkaar gelast om de waterdichtheid te garanderen. Voor zo’n nauwkeurige werkzaamheden maakt men gebruik van een unieke uitvoeringsmethode met geïntegreerde elektrolasmoffen. In de aansluitingen van de buizen zit een koperdraad die onder spanning wordt gezet waarbij, door verhitting, de buizen aan elkaar versmelten.
Extra bijkomende buffercapaciteit
Het project voorziet naast dit bekken op nog meerdere locaties een regenwaterbuffering voor het opvangen van overtollig water van het hele centrumgebied. In de toekomst kan, bij hevige en langdurige neerslag, overtollig regenwater op een gecontroleerde manier afstromen naar de wateroverlastgevoelige waterloop Edegemsebeek. In totaal zal naast de voormelde buffering na de werken bijkomend liefst 1.789 m³ regenwater gebufferd worden in de voorziene grachten, leidingen en een kleiner ondergronds bufferbekken onder het pleintje aan de Altenastraat. Door het realiseren van een gescheiden rioleringstelsel wordt het meer geconcentreerde afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie getransporteerd waar het na zuivering in de beek terecht komt.
Lees meer:
HLN, 31 maart 2018: nieuw bufferbekken vangt 840.000 liter op/