Het afgelopen jaar bracht veel uitdagingen, en dat zal in 2023 niet anders zijn. We zien dat de algemene aandacht voor nieuwe technologieën, de klimaatproblematiek en de war for talent nog niet is afgenomen. Daar zijn  heel wat raadsels bijgekomen op zowel Europees als lokaal vlak. Hoe Antea Group dit aanpakt? We blikken terug op het jaar 2022 en geven onze visie voor het nieuwe jaar mee.

Jan Parys CEO Contact opnemen

We kunnen er niet omheen dat de geopolitieke spanningen voor enorme (financiële) gevolgen heeft gezorgd binnen het energielandschap. De Europese Green Deal maakt dat vraagstuk voor veel bedrijven en overheidsdiensten niet makkelijker. Dit vertaalt zich ook in lokale uitdagingen, zoals we in België stoten op de bouwshift, het stikstofarrest en de hoge inflatie. Vlaanderen heeft nu, naast de Europese Green Deal, ook de Blue Deal uitgerold, een initiatief dat zich focust op een integraal en duurzaam waterbeleid. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

Al deze factoren kunnen  het nodige duwtje in de rug zijn om structurele veranderingen door te voeren. Ze benadrukken des te meer onze rol als gids in een steeds veranderende wereld. Bedrijven, en ook overheden, hebben steeds meer nood aan een partner die concrete acties en oplossingen aanreikt en hen begeleidt in hun koers naar een duurzame, verantwoorde bedrijfsvoering

Purpose op de eerste plaats

Antea Group staat letterlijk en figuurlijk met de botten in het slijk. We zien dat we ons niet langer kunnen beperken tot informeren, organiseren en representeren. Alsmaar meer bevinden we ons in een verbindende rol, aan dezelfde kant van de tafel als onze klant. Partnerschappen, co-creatie en participatie zijn voor ons geen holle woorden, maar simpelweg onze manier van werken.

Het afgelopen jaar zijn we blijven investeren in onze mensen en onze diensten. Daar zien we niet alleen vandaag, maar ook morgen de resultaten van. We noemen onszelf een purpose gedreven organisatie en daar vertellen we graag wat meer over in deze video:

Onze projecten

We stemmen ons dienstenpakket af op de huidige én toekomstige noden van de markt. Onze projecten zijn toekomstgericht, steeds met het oog op duurzaamheid en efficiëntie. Zo lanceerden we ons klimaatkompas, een handige wegwijzer voor bedrijven die hun processen willen verduurzamen. Maar daar hielden we het niet bij. In al onze projecten zit onze purpose vervat:

Ook op maatschappelijk vlak willen we als organisatie impact maken. Het STARTS4Water-project deed onze focus verleggen: van de vraag van de klant naar de noden van onze samenleving. En gezien kunst als het ware een spiegel is voor de actualiteit, brachten we dat medium graag samen met onze wetenschappelijke expertise. Je leest er alles over op deze pagina >

Klaar voor de wereld van morgen

We verwelkomen het nieuwe jaar met grote ogen en een gezonde portie ambitie. Momenteel zitten we met onze organisatie volop in een dynamische levensfase. Langs de ene kant zien we dat er een groeiende noodzaak is van onze diensten. Tegelijk zien we ook een sterke groei van onze organisatie, niet alleen in aantallen maar ook in expertise. Dit komt niet alleen door onze samenwerking met externe partners, maar ook door ons internationale en interculturele kennisnetwerk van de Inogen Alliance.

Als ambassadeur van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen blijven we ons elke dag inzetten om de duurzaamheidsdoelstelling van de Europese Unie te behalen. Daarbovenop zetten we ons vanaf 2023 ook in om niveau 3 gecertificeerd te worden voor de CO₂-prestatieladder. We zitten dus zeker niet stil.

Groepsfoto Inogen Alliance Fall meeting 2022

Conclusie

Als we alle factoren samennemen, stellen we vast dat bedrijven en overheidsdiensten meer en meer zoekende zijn naar een partner die hen kan begeleiden in de bouwshift, de energietransitie en klimaatmaatregelen zoals water stewardship en CO₂-reductie. Door nauw samen te werken met onze klanten en partners, gidsen we zo samen onze klanten naar relevante op maat gemaakte oplossingen voor de wereld van morgen.