Ga naar hoofdinhoud
Het bomenportaal
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Het bomenportaal

Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast, zorgen voor koolstofopslag en spelen een belangrijke rol in behoud van biodiversiteit. Reden temeer om ervoor te zorgen dat er steeds opnieuw rekening mee gehouden wordt. Antea Group kan daarbij helpen. Samen met onze collega’s uit Nederland werkten we aan het bomenportaal, dé toolkit die data-gedreven inzichten over de maatschappelijke en natuurwaarde van bomen samenbrengt. Dit veelzijdige instrument helpt steden, gemeenten en bedrijven hun omgeving veerkrachtiger en klimaatbestendiger te maken.

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Hoe werkt het?

In een gebruiksvriendelijke online omgeving toont het Bomenportaal de 'klimaatwaarde' van bomen in het gekozen gebied.  Zo geeft het bomenportaal inzicht in de maatschappelijke meerwaarde van bomen en helpt het klimaat als thema vroeg in het proces mee te nemen. Of je nu werkt aan bomenplannen, klimaatstudies of inrichtingsplannen, het Bomenportaal ondersteunt je bij elke stap.

Via de toolkit kan je vanuit een grondige analyse een passende strategie bepalen door het beantwoorden van vragen zoals ‘welke rol spelen de aanwezige bomen vandaag al in klimaatadaptatie’ en ‘waar zijn nieuwe, extra of andere soorten bomen aangewezen’. Het Bomenportaal is niet alleen een strategisch instrument voor beleidsvorming, maar ook voor concrete ontwerpcases, zoals het kiezen van boomsoorten bij herinrichtingsprojecten.

Het bomenportaal

Unieke voordelen van het Bomenportaal

  • Wetenschappelijke onderbouwing van maatschappelijke en klimaatwaarde van bomen (ecosysteemdiensten)
  • Inzicht in kansen en mogelijkheden tot vergroening (bedrijventerrein, wijk, straat, ...)
  • Slim budgetteren met maatregelen die de grootste meerwaarde betekenen voor uw gebied/terrein
  • Volledige inventaris van je bomenbestand, te koppelen aan beheer en onderhoud
  • Communicatietool voor draagvlakcreatie binnen jouw organisatie - én met de bevolking

Visualisaties bomenportaal

Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide

Innovatie in de praktijk

We hebben hem voor de eerste keer succesvol uitgetest in pilootgemeente Dilbeek, waar het heeft bijgedragen aan het bomenbeleids- en beheerplan. Onder toeziend oog van een internationaal team van experten met specialisaties in ecologie, data-driven design & engineering, urban planning en IT. Onder leiding van een internationaal team van experts in ecologie, data-driven design, urban planning en IT, werden de klimaatwaarden van bomen in kaart gebracht. Dit innovatieve project leverde ons bovendien een nominatie voor de Climate Proof Award op!

Het bomenportaal is als instrument breed toepasbaar en zal ingezet worden in Vlaanderen en Nederland. Zo bouwen we steeds verder aan een klimaatbestendige samenleving en leefbare steden.

Wil je weten wat het bomenportaal voor jouw gemeente of bedrijf kan betekenen?