Om zich te wapenen tegen de toenemende uitdagingen van overstromingen en droogtes, stellen steden en gemeenten steeds vaker een duidelijke visie op voor hemelwater in de vorm van een strategisch plan. Hun doel? Zo klimaatbestendig mogelijk worden en klaarstaan voor veranderende omstandigheden. Maar welke stappen en maatregelen moeten ze nemen om dit doel te bereiken?

Stap 1: Inzichten verzamelen

Het proces van een hemelwater- en droogteplan begint met het verzamelen van waardevolle inzichten van de gemeente en belanghebbenden. Dit gebeurt tijdens de startvergadering. De input die hieruit voorkomt, wordt gecombineerd met kaarten en een GIS-analyse om zo een inventarisatienota op te stellen. Hierin wordt het huidige waterbeheer en eventuele problemen in de gemeente in kaart gebracht.

Stap 2: Ambitievergadering

De tweede stap is de ambitievergadering, waarin de doelen en belangen van de klant centraal staan. Hier worden algemene maatregelen besproken en worden er ook ideeën opgedaan uit diverse waterbeheerinitiatieven, zoals waterdoorlatende bestrating of regenwateropvangsystemen. Het doel van deze vergadering is om inspiratie te genereren en bovendien bewustwording te creëren binnen de gemeente.

Stap 3: Visie ontwikkelen

Het hart van het plan is de ontwikkeling van een visie, gebaseerd op de vorige twee vergaderingen. Deze visie schetst het toekomstige waterbeheer van de stad of gemeente en wordt gemaakt in samenwerking met stakeholders  zoals inwoners, lokale ondernemingen, enzovoort. Dit resulteert in een allesomvattend hemelwater- en droogteplan voor het hele gebied met concrete actiepunten die kunnen worden uitgewerkt op het terrein. De focus ligt op de lange termijn, maar verliest de quick wins natuurlijk niet uit het oog.

Stap 4: Delen van de visie

Het is cruciaal om de visie te delen met alle belanghebbenden, aangezien waterbeheer verantwoordelijkheid vereist van verschillende partijen. Na uitgebreid overleg worden de te nemen stappen vastgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad, wat de succesvolle uitvoering van de plannen bevordert. Daar kunnen dan acties uit voortkomen zoals ontharding, vergroening, herinrichting van openbare ruimtes, enzovoort.

Praktische tips om je ambitie te vergroten

Een belangrijke stap is dus het bewust maken van inwoners of medewerkers over het belang van waterbeheer en droogtepreventie. Dat kan door middel van educatieve campagnes en workshops die het bewustzijn vergroten. Daarnaast geven we ook nog enkele praktische tips:

  1. Regenwater benutten: Moedig actief het gebruik van regenwater aan voor niet-drinkwater doeleinden, zoals tuinirrigatie, autowassen en toiletspoeling. Regenwateropvangsystemen kunnen hierbij van onschatbare waarde zijn, en het loskoppelen van de regenpijp in de tuin is daarbij een goede stap. Beter dan naar de riool!
  2. Samenwerking: Werk samen met naburige gemeentes, regionale instanties en bedrijven om gezamenlijke waterbeheersingsprojecten te starten. Samen sta je sterker in de aanpak van deze complexe uitdagingen.
  3. Monitoring en evaluatie: Houd de voortgang van je hemelwater- en droogteplan in de gaten en pas het aan bij veranderende omstandigheden en nieuwe inzichten. Regelmatige evaluaties zijn essentieel om de effectiviteit te waarborgen.

Proactieve maatregelen en een duidelijke visie zijn cruciaal in de strijd tegen overstromingen en droogtes. Samenwerking met belanghebbenden en doordachte acties helpen steden en gemeenten zich aan te passen aan een steeds veranderende wereld en een duurzame toekomst te garanderen.