Wist je dat het Vlaamse landschap vroeger gekenmerkt werd door natte natuur zoals plassen, natte graslanden, veengebieden en moerassen? Helaas zijn die ‘wetlands’ door eeuwen van menselijke activiteit grotendeels verdwenen. De laatste jaren zien we ook meer periodes van extreme regenval en droogte zich afwisselen als gevolg van de klimaatverandering. Met de Blue Deal wil de Vlaamse Overheid het tij keren en de droogte en waterschaarste structureel aanpakken. Daarbij wordt onder andere het herstel van natte natuur uitdrukkelijk naar voren geschoven als een deel van de oplossing. En daar werken wij bij Antea Group graag aan mee.

Waterconservering als randvoorwaarde

Van alle Europees beschermde habitats is de natte natuur er het slechtst aan toe. Zo blijkt uit de rapportering van de Europese lidstaten in het kader van de Vogel- en Habitatrichtlijn. Ook in België zijn we er niet optimaal aan toe. Uit een vergelijkende kaartenstudie van het INBO en de Universiteit Antwerpen blijkt dat we in de afgelopen 60 à 70 jaar maar liefst 75% van onze natte natuur verloren zijn. Bovendien zijn de overgebleven wetlands van wisselende kwaliteit.

Als randvoorwaarde voor het herstel van onze wetlands, moeten we maximaal inzetten op waterconservering. Dat kan door beken en rivieren – waar mogelijk – weer te laten meanderen, waterpeilen in de valleigebieden weer te verhogen door minder oppervlakte- en grondwater te onttrekken en minder te draineren in landbouwgebieden, afwateringsgrachten in natuurgebieden zo veel mogelijk te dempen, … Daarnaast moeten ook maatregelen genomen worden om het regenwater zo veel mogelijk ter plaatse te infiltreren zodat de sterk gedaalde grondwatervoorraden opnieuw aangevuld kunnen worden.

Het project Natte Natuur

Het project Natte Natuur van de Blue Deal betreft de opmaak en uitvoering van een meerjarenprogramma voor valleiherstel en herstel van natte natuur. Het herstel en de bescherming van veengebieden verdient hier bijzondere aandacht bij, omdat zij de grootste hoeveelheid water kunnen vasthouden en veel koolstof opslaan. Ook het herstel en de bescherming van natte graslanden, historische vloeiweidensystemen en hermeandering van beken en rivieren maken deel uit van dit programma.

Binnen de overheid is het Agentschap Natuur en Bos (ANB) medeverantwoordelijk voor de realisatie van de projecten Natte Natuur. Ze schreven hiervoor een raamovereenkomst uit voor verschillende percelen. Antea Group werd geselecteerd voor de percelen Oost en West. In het kader van deze opdracht ondersteunen wij de projectleiders en deskundigen van het ANB o.a. bij het voorbereiden, uitwerken, ramen, etc. van overheidsopdrachten of opdrachten die door hun eigen beheerploegen zullen uitgevoerd worden.

Ondertussen zijn deelopdrachten in uitvoering in Kalmthout, Wuustwezel, Maasmechelen, Willebroek, Schoten en Maldegem. Zo bouwen we samen met het ANB aan een meer klimaatbestendige samenleving en een veerkrachtig rivierenlandschap.