Op 1 september werd in Grobbendonk, tussen de grens met Nijlen en het op- en afritten complex van de E313, na anderhalf jaar wegenwerken de N13 feestelijk geopend. We vierden er de aanleg van veilige door-groene-bermen-afgescheiden en vrijliggende fietspaden, een nieuw rioleringsstelsel en een opgewaardeerd grachtenstelsel. Een project waar we samen met Lokaal bestuur Grobbendonk, Fluvius, Agentschap Wegen en Vekeer, aannemer DCA en de nutsmaatschappijen intensief op hebben samengewerkt. Zo kan je tijdens de Week van de Mobiliteit 2022 alvast #goedopweg in Grobbendonk!

Veiligheid voorop

In 1999 vervoegden onze mobiliteits- en infrastructuur experts het ontwerpteam van de gemeentebesturen en de Vlaamse Overheid om de ontwerpnota voor de N13 op het grondgebied van Nijlen, Grobbendonk en Herentals mee vorm te geven. Na een grondige mobiliteitsstudie werkten we een advies op maat uit. Onze doelstelling? Een fietsveilige gewestweg die het comfort voor alle weggebruikers en de belevingskwaliteit van de omgeving garandeert:
Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide
Deze laatste fase – van meer dan drie kilometer – werd de voorbije 18 maanden volledig heringericht om het fietsgebruik te stimuleren en de files te verminderen aan het kruispunt Lindekens. Zo werden er aan beide kanten van de rijbaan vrijliggende fietspaden aangelegd, beveiligde fiets- en voetgangersoversteken geïntroduceerd, afslag- en voorsorteerstroken aangepast, alsook 11 verhoogde bushalteperrons gebouwd.
 
De groene bermen, met een opgewaardeerd grachtenstelsel, scheiden nu niet alleen de fietspaden van de drukke rijbaan, maar ze vangen ook het regenwater op en bufferen dit zodat het in de bodem kan infiltreren. Het huishoudelijke afvalwater werd van de grachten afgekoppeld en zal nu via de nieuwe rioleringen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie afgevoerd. Grobbendonk is hiermee goed op weg naar een veilige én klimaatbestendige samenleving.