Sinds 2 mei 2022 is het centrum van Puurs-Sint-Amands omgetoverd in een fietszone. Fietsers komen dus op de eerste plaats: auto’s mogen fietsers niet langer inhalen en er is een maximumsnelheid van 30 km/u voor alle weggebruikers. Onze experts stonden de gemeente Puurs-Sint-Amands bij met advies rond het project. Het doel? De vlotte integratie van een fietszone in het centrum van Puurs-Sint-Amands met respect voor fietser en automobilist en zo de inwoners aanmoedigen om meer de fiets te nemen.

Interactieve samenwerking

Om de slaagkansen van de nieuwe fietszone te verhogen, voerden onze experts Jan, Maarten en Ines een grondige mobiliteitsstudie uit in samenwerking met de gemeente Puurs-Sint-Amands. Dankzij plaatsbezoeken, een grondige analyse op basis van succescriteria, regelmatige feedback en een participatieproject met de scholen, konden onze experts advies op maat uitwerken. Zo adviseerden ze welke straten het best deel konden uitmaken van de fietszone. Om de invoer van de fietszone vlekkeloos te laten verlopen, werkten onze experts ook de nodige flankerende maatregelen en aanbevelingen uit voor de betrokken straten..

Focus op veiligheid én klimaat

Samen met de gemeente Puurs-Sint-Amands wilden we de fietsveiligheid in het centrum verhogen, vooral rond de verschillende scholen. De situatie was er aan de start en het einde van de schooldag soms onveilig. Dankzij de nieuwe fietszone kunnen die drukke momenten nu veiliger verlopen. Een extra voordeel: met het fietsvriendelijke centrum hopen we de inwoners van Puurs-Sint-Amands te stimuleren om vaker de fiets te nemen. Een groot pluspunt voor de gezondheid én het klimaat!

Bekijk de reportage van RTV