Investeren in slimme energielandschappen is cruciaal, zéker in een wereld die steeds meer belang hecht aan duurzaamheid en milieubewustzijn. Het combineert verschillende hernieuwbare energiebronnen op een intelligente manier, met impact op zowel bovengrondse als ondergrondse infrastructuur. Denk maar aan houtkanten voor biomassa, zonnepanelen op daken, windmolens op zee, en ondergrondse energieopslag of leidinginfrastructuur. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Europese vooruitgang in hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie vertegenwoordigde in 2022 ongeveer 23% van alle energieconsumptie in de Europese Unie.  Zweden, Finland en Letland behoorden tot de top drie landen met het hoogste aandeel hernieuwbare energie. In 2023 werd het streefcijfer voor het aandeel hernieuwbare energie verhoogd van 32% naar maar liefst 42,5% in 2030, met als einddoel 45%. Deze herziening versnelt vergunningsprocedures voor nieuwe energiecentrales, zoals zonnepanelen en windturbines.

Slimme keuzes voor lokale energieopwekking

Slimme energielandschappen gebruiken diverse technologieën binnen een ruimtelijke strategie om een duurzame toekomst te creëren. Door gebruik te maken van biomassa uit houtkanten, zonnepanelen op daken, wind op zee en ondergrondse energieopslag, kan lokaal energie efficiënt worden opgewekt en opgeslagen. Dit draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot en bevordert de overgang naar een koolstofneutrale economie. De Europese Green Deal streeft er bovendien naar om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden, waarbij hernieuwbare energie een centrale rol speelt.

De weg naar een duurzame toekomst

Slimme energielandschappen hoeven geen toekomstmuziek te zijn; vandaag maken ze meer en meer deel uit van onze leefomgeving. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten meer overheden en bedrijven investeren in meer hernieuwbare energie via deze innovatieve oplossingen. Projecten zoals de CO2-backbone van Antwerp@C en de warmteplannen van overheden zijn hier ambitieuze voorbeelden van. Slimme energielandschappen bieden niet alleen milieuwinst, maar ook economische voordelen voor de participanten en kansen voor innovatie met een inbedding in onze ruimtelijke infrastructuur.

Klaar om de stap te zetten naar een duurzame toekomst met behulp van natuurlijke energiebronnen? Wij helpen je graag bij jouw energieprojecten, van haalbaarheidsstudie tot uitvoering. Samen bouwen we aan de wereld van morgen.


Dit vind je misschien ook interessant

alt-text

Ons klimaatkompas

alt-text

Wat is een warmtenet?

alt-text

Nieuwe Europese richtlijnen voor hernieuwbare energie

alt-text

CO2-captatie: wat is dat?