Ga naar hoofdinhoud
Warmtenet als slimme oplossing voor kostenbesparing en CO2-reductie
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Warmtenet als slimme oplossing voor kostenbesparing en CO2-reductie

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Stel een vraag

Duurzame verwarming met riothermie in Sint-Niklaas

In opdracht van de stad Sint-Niklaas onderzochten we de mogelijkheid van een warmtenet voor het nieuwe zwembad De Watermolen. De reeds geplande vernieuwing van de Aquafin collector vormde de aanleiding om ook riothermie als energiebron te verkennen. Met deze benadering konden we kostenbesparingen op de lange termijn realiseren en de CO2-uitstoot verminderen, terwijl we actief werkten aan een duurzame toekomst.

De opdracht

Als Antea Group kregen we de opdracht van de stad Sint-Niklaas om de haalbaarheid van een warmtenet voor het nieuwe zwembad De Watermolen te onderzoeken, met als vereiste dat er gebruik zou worden gemaakt van een duurzame energiebron. Het onderzoek naar riothermie werd gestimuleerd door de geplande vernieuwing van de Aquafin collector als onderdeel van het bredere project "Openleggen Molenbeek". Het voornaamste doel was het verkennen van riothermie als duurzame oplossing om niet alleen kostenbesparingen op de lange termijn te realiseren, maar ook om de CO2-uitstoot te verminderen.

De oplossing

Samen met betrokken partijen, waaronder Aquafin, hebben we een innovatieve oplossing ontwikkeld om het zwembad duurzaam te verwarmen. Riothermie is de sleutel: het winnen van warmte uit afvalwater en het efficiënt gebruiken voor het verwarmen van het zwembad. Door traditionele gasketels te vervangen, hebben we niet alleen bespaard op de operationele uitgaven, maar ook de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd.

We waren tevens verantwoordelijk voor het bepalen van de juiste dimensies, het berekenen van de financiële haalbaarheid en het integreren van dit concept als bijlage bij het bestek voor de bouw van het nieuwe zwembad. Het gebruik van riothermie werd als verplichte optie opgenomen door de D&B aannemer.

Door riothermie dan ook nog eens te combineren met zonnepanelen, konden we niet alleen de elektriciteitskosten (OPEX) van het zwembad verder verlagen, maar ook de CO2-uitstoot nog meer verminderen. Het resultaat is indrukwekkend: over een periode van 30 jaar besparen we meer dan 10.000 ton CO2 en voorzien we maar liefst 80% van de warmtebehoefte van het zwembad met behulp van riothermie.

Het resultaat

  • 10.000 ton CO2 bespaard
  • 80 % van de warmtebehoefte door riothermie

Partners en samenwerkingen

Om dit project te realiseren werkten we nauw samen met de stad Sint-Niklaas zelf alsook met Aquafin.

SDG's

Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

Meer weten over dit project?

Ik help je graag verder!

Duurzame verwarming met riothermie in Sint-Niklaas
Stel een vraag