De CSRD is een nieuwe EU-richtlijn die de duurzaamheidsverslaggeving van zowel grote als kleine ondernemingen ingrijpend zal veranderen. Die richtlijn stelt strengere rapportageverplichtingen, waaronder een focus op dubbele materialiteit. Maar wat is dubbele materialiteit precies? In deel 2 van onze reeks “Aan de slag met CSRD” vertellen we je welke duurzaamheidsthema’s je rapportage moet behandelen, en aan welke rapportagestandaarden die zéker moet voldoen.
Dubbele materialiteit: de juiste duurzaamheidsthema’s voor jouw bedrijf
De inhoud van de CSRD- rapportages is niet voor elk bedrijf hetzelfde, omdat niet elk duurzaamheidsthema even belangrijk is voor elk bedrijf. De relevantie van elk thema hangt namelijk af van je bedrijfsactiviteiten, de sector waarin je je bevindt, de grootte van je organisatie en je positie in de waardeketen.
In principe moet je rapporteren over jouw ‘materiële’ duurzaamheidsthema’s, namelijk die thema’s die echt relevant en belangrijk zijn voor jouw bedrijf en waar jouw bedrijf (zowel positief als negatief) het verschil kan maken. Om die thema’s te bepalen voor jouw bedrijf, dien je twee diepgaande analyses uit te voeren:
- Eerst breng je in kaart op welke duurzaamheidsthema’s je onderneming een impact heeft, doorheen de volledige waardeketen. Het kan gaan om daadwerkelijke impact, maar ook over risico’s en kansen die zich in de toekomst situeren. Dit noemen we het bepalen van de 'maatschappelijke materialiteit' (bijv. het verbanden van fossiele brandstoffen, dat leidt tot broeikasgasemmissie en dus ook tot klimaatverandering).
- Ten tweede ga je na wat de invloed van duurzaamheidskwesties op je onderneming en haar financiële prestaties kan zijn/is. Deze benadering wordt de 'financiële materialiteitsbepaling' genoemd (bijv. duurzaamheidsinitiatieven zoals waterbesparing die tot kostenbesparing leiden).
Beide analyses stoelen op o.a. bestaande risicomanagementsystemen, QHSE-systemen en feedback van belangrijke stakeholders. Op deze manier wordt een hele waaier aan duurzaamheidsthema’s aandachtig onderzocht die te maken hebben met de dimensies milieu, mens en goed bestuurlijk beleid.
Aan welke standaarden moet de rapportage voldoen?
Inhoudelijk zullen de duurzaamheidsrapportages van grote ondernemingen moeten voldoen aan bepaalde criteria die door EFRAG vastgesteld zijn in de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Die 12 standaarden beschrijven per thema welke informatie en datapunten concreet verzameld moeten worden. Eind 2024 zal er een vereenvoudigde standaard uitgebracht worden voor beurgenoteerde Kmo’s.
Als onderneming zal je hoe dan ook algemene informatie (vervat in ESRS 2) over je organisatie moeten delen. Zo kan je denken aan een beschrijving van:
- De bedrijfsstrategie, het businessmodel en de waardeketen van je onderneming en welke link ze hebben met de duurzaamheidsthema’s
- De materiële duurzaamheidsthema’s, risico’s en kansen, en hoe je onderneming deze bepaald heeft
- De interne risicomanagementsystemen met betrekking tot duurzaamheidsthema’s en hoe je onderneming deze systemisch verankert
- Beleidsmaatregelen en acties gerelateerd aan materiële topics, en wie deze binnen je onderneming opvolgt
- Vastgestelde tijdgebonden doelstellingen met betrekking tot duurzaamheidskwesties zoals broeikasgasemissiereductie
- Meetbare KPI’s die relevant zijn voor de opvolging van jouw duurzaamheidsdoelstellingen
Dit vind je misschien ook interessant
Hulp nodig bij je CSRD-rapportage?
Vragen over de CSRD?
Wij helpen je graag verder!