Duurzaamheid staat hoog op de agenda in de zakenwereld, en de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is de nieuwste ontwikkeling die bedrijven in de Europese Unie zal beïnvloeden. In dit blogbericht praten we je bij over wat de CSRD precies inhoudt, wie eraan moet voldoen en wanneer.

Wat is de CSRD?

De CSRD, een initiatief van de Europese Unie, wil de transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsrapporten van bedrijven verbeteren. Dit betekent dat bedrijven gedetailleerdere informatie moeten verstrekken over hun duurzaamheidsprestaties. En dat is goed nieuws voor investeerders en andere stakeholders, want er zullen dan meer waardevolle gegevens beschikbaar zijn. Natuurlijk wilt dat ook zeggen dat veel bedrijven op dit moment een hoop werk voor de boeg hebben om transparant en correct te communiceren over hun duurzaamheidsrapport van het komende jaar.

Wie moet eraan voldoen?

De CSRD is van toepassing op jouw bedrijf als die onder één van de onderstaande categorieën valt:

  • Multinationals
    • Met meer dan 500 medewerkers
    • Met een jaarrekening van meer dan 20 miljoen euro en/of een netto omzet van meer dan 40 miljoen euro
  • Grote ondernemingen die minstens aan twee van de drie voorwaarden voldoen:
    • Een gemiddelde van 250 VTE’s of meer
    •  Een jaarrekening vanaf 20 miljoen
    • Een netto omzet vanaf 40 miljoen euro
  • Beursgenoteerde KMO’s, volgens de Europese definitie

Maar zo eenvoudig is het niet, want ook niet-beursgenoteerde bedrijven kunnen gevolgen ondervinden van de CSRD. Grote bedrijven kunnen namelijk enkel transparant communiceren als zij de nodige informatie ontvangen van hun leveranciers. Zo zal de nieuwe, uitgebreidere rapportageplicht dus voor heel veel bedrijven voelbaar zijn.

Welke deadlines zijn er?

De rapporteringsdeadlines verschillen per doelroep, afhankelijk van de grootte van de onderneming en de sector waarin ze actief zijn. Zo moeten multinationals in 2025 kunnen rapporteren over het fiscaal jaar 2024. De volgende in de rij zijn grote ondernemingen, met een rapporteringsdeadline in 2026 over het fiscaal jaar 2025. Ten slotte zijn de beursgenoteerde KMO’s aan de beurt in 2027, wanneer ze over fiscaal jaar 2026 moeten rapporteren.

Wij helpen je graag op weg

Concreet wil dit alles zeggen dat multinationals vanaf 1 januari 2024 dus moeten voldoen aan alle rapporteringsvereisten van de CSRD. Die datum staat al snel voor de deur. Wil jij met je organisatie begeleid worden in dit rapporteringsproces? Onze experten van duurzaamheid en klimaat staan voor je klaar.