Welkom bij Allemaal Anteaan, een blogreeks waarin we jullie de mens achter de functietitel tonen. Van de biologen tot aan het ICT-team, we gaan in gesprek met een diverse groep mensen en ontdekken wat hen zo uniek maakt. Wat doen ze precies? En hoe brengen ze hun eigen waarden en interesses in hun werk?

Maak kennis met Ruben Beel

Graag stellen we je voor aan Ruben Beel, Senior Advisor bij ons Environment-team. Ruben is al sinds 2010 een trouwe kracht binnen Antea Group en heeft een belangrijke rol gespeeld bij het behalen van niveau 3 op de CO2-Prestatieladder.

Kan je kort vertellen wat de CO2-prestatieladder net is?

"De CO2-prestatieladder is een kwaliteitsinstrument uit Nederland, beheerd door SKAO. Het is bedacht door ProRail om aannemers aan te moedigen duurzamere keuzes te maken en CO2-emissies te verminderen. Het is nu ook overgewaaid naar België en wordt toegepast in verschillende sectoren.

Afhankelijk van het niveau dat je wilt bereiken op de ladder, duik je dieper in bepaalde domeinen. Er zijn 5 niveaus met elk hun eigen eisen, maar ze draaien eigenlijk altijd om het hebben van inzicht en transparantie over je CO2-emissies. Bij Antea Group Belgium zijn we ingestapt op niveau 3. Dit niveau wordt trouwens ook steeds vaker vereist bij overheidsopdrachten, waardoor het initiatief zich snel verspreidt."

Wat was jouw rol in het verkrijgen van het certificaat?

"Samen met een collega heb ik me voornamelijk gericht op het opstellen van cruciale documenten en het inventariseren van emissies. Dat was nodig om ons kandidaat te kunnen stellen voor het certificaat. We waren dan volop bezig met documenten zoals de energiebeoordeling, het reductieplan en het energiemanagementplan. Dat was soms wel eens een uitdaging. (lacht)"

Hoe lang ben je hier al mee bezig?

"Antea Group was al een tijdje bezig met dit project, maar in 2022 zijn we er echt vol voor gegaan! We hebben de emissies nauwkeurig geïnventariseerd voor de jaren 2019, 2020 en 2021. De reden om ook de emissies van 2019 in kaart te brengen was dat de cijfers van 2020 of 2021 door de coronacrisis niet helemaal representatief waren. Vanwege mijn eerdere ervaring met het meten van de koolstofvoetafdruk, werd ik aan dit project toegewezen. Dat vond ik wel fijn."

Sluit dit initiatief dan ook aan bij je persoonlijke waarden?

"Absoluut! Naast mijn werk ben ik ook intensief betrokken bij het vergroten van het klimaatbewustzijn op persoonlijk niveau. Zo heb ik bijvoorbeeld een levenscyclusanalyse van mijn eigen huis gemaakt en bekijk ik elk jaar hoe de milieu-impact evolueert. Het initiatief van de CO2-Prestatieladder sluit dan ook perfect aan bij mijn persoonlijke waarden en mijn grote interesse in duurzaamheid."

Het initiatief komt oorspronkelijk uit Nederland. Vind je dat Belgische bedrijven zich er ook al goed voor inzetten?

"Het bewustzijn rond klimaatverandering en andere milieueffecten groeit gestaag en ik ben blij te zien dat we de juiste richting opgaan. Een goed voorbeeld hiervan is de opkomende wetgeving die steeds strenger wordt wat betreft emissies. Hierdoor worden bedrijven aangemoedigd om hun CO2-uitstoot te verminderen, mede dankzij de financiële prikkels die ermee gepaard gaan. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor de bedrijfsportemonnee. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we zijn op de goede weg!"

Heb je nog een paar concrete tips voor ons?

"De CO2-Prestatieladder richt zich voornamelijk op organisaties, omdat individuele inspanningen thuis simpelweg niet genoeg zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom is het essentieel dat we op grote schaal actie ondernemen. Gelukkig kunnen we thuis wel eenvoudig een verschil maken door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene, maar ook lokale stroom.

Bijna alle Europese landen brengen de uitgevoerde groene stroom al in rekening, dus het zou een dubbeltelling zijn als je die stroom buiten het land verkoopt en het nogmaals als groene stroom presenteert. Alleen Luxemburg heeft hierover afspraken gemaakt met Estland en Litouwen. Daarom is groene stroom in België alleen echt groen als het ook daadwerkelijk in België is opgewekt. Gelukkig kan je met behulp van de handige groencheck op de website van de VREG controleren of de groene stroom die je verbruikt ook echt groen is. Ik raad je zeker aan om van deze groencheck gebruik te maken en bewuste keuzes te maken."

Werken bij Antea Group

Bij Antea Group hebben we een belangrijke rol in het creëren van bewustzijn en het aanmoedigen van keuzes die bijdragen aan een duurzamere toekomst. Wil jij graag deel uitmaken van ons team? Bekijk onze vacatures en word ook Anteaan.

Ik wil solliciteren!