Artificial Intelligence (AI) is een katalysator voor verandering. Binnen Antea Group geloven we sterk in de kracht van AI als gamechanger voor infrastructuur en de leefomgeving. Geen verre toekomstvisie, maar concrete stappen en tastbare toepassingen. In 2025 zetten we met een strategisch partnership een belangrijke stap vooruit: AI wordt integraal onderdeel van onze dienstverlening en expertise, met een sterke focus op omgevingsmanagement, klantenrapportage en efficiëntie. Onze aanpak is bewust pragmatisch en mensgericht, in lijn met hoe ook onze overheid met AI aan de slag gaat. Maar wat betekent dit concreet?

AI als gamechanger voor leefomgeving en infrastructuur

De maatschappelijke uitdagingen rond infrastructuur en leefomgeving vragen om nieuwe, slimmere oplossingen. AI stelt ons in staat om duurzamere en efficiëntere oplossingen te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan slimme oplossingen voor het analyseren en voorspellen van milieu- en mobiliteitseffecten. Ook in omgevings- en stakeholdermanagement speelt AI een belangrijke rol door complexe besluitvormingsprocessen te stroomlijnen, waardoor infrastructuurprojecten sneller en met meer draagvlak gerealiseerd kunnen worden.

In 2025 zetten we zetten we alles in om AI binnen omgevingsbeheer en stakeholdermanagement naar een hoger niveau te tillen. Door geavanceerde AI-modellen te combineren met onze diepgaande expertise in project- en omgevingsmanagement, zullen we klanten nog beter te kunnen helpen bij complexe maatschappelijke en infrastructurele uitdagingen.

AI als upgrade van onze dienstverlening

Binnen Antea Group zien we AI niet als een vervanger van menselijke expertise, maar als een hefboom om onze dienstverlening efficiënter, consistenter en kwalitatiever te maken. Zeker in een context waarin het beroep van ingenieur een knelpuntberoep is, biedt AI ons de mogelijkheid om schaarse expertise maximaal te benutten. We kiezen bewust voor een aanpak waarin digitale assistenten onze medewerkers ondersteunen in hun dagelijkse werk. Zij krijgen via AI-tools toegang tot inzichten uit historische projecten, wetgeving, of klantvragen. Zo kunnen ze sneller en beter onderbouwde beslissingen nemen.

Daarnaast investeren we in de ontwikkeling van eigen machine learning en deep learning modellen. Deze modellen helpen ons bij specifieke uitdagingen, zoals het automatisch detecteren van risico's in projecten, het verbeteren van scenarioanalyses of het optimaliseren van monitoringprocessen. Door zelf de regie te houden over data en algoritmes, borgen we kwaliteit, onafhankelijkheid én relevantie voor onze klanten.

AI in de praktijk: een gedeelde ambitie met onze klanten

We merken dat overheden en organisaties met gelijkaardige vragen worstelen: hoe benut je de kracht van AI zonder de controle of menselijke toets te verliezen? Door transparant en realistisch te zijn in onze AI-strategie, willen we herkenbaarheid en vertrouwen creëren bij onze klanten. We kiezen voor concrete toepassingen die meteen inzetbaar zijn. In 2025 willen we tonen hoe AI binnen infrastructuur- en omgevingsprojecten écht het verschil maakt.