Wat ooit een klassieke brug was voor autoverkeer, is vandaag een groene corridor voor mens en dier. In de Vlaamse Rand, boven de E19 en spoorlijn Brussel-Antwerpen, transformeerden we de brug van de Ravaartstraat tot een bermbrug: een slimme, multifunctionele verbinding die natuurkernen verbindt, recreatie mogelijk maakt én de leefomgeving versterkt. Een mooi voorbeeld van geïntegreerd landschapsontwerp in actie.

Gert Stappaerts
Gert Stappaerts Principal Advisor Infrastructure Contact opnemen

Van verkeersas tot ecoveloduct

De oorspronkelijke brug was vooral functioneel: een overspanning voor gemotoriseerd verkeer. Vandaag fungeert deze strategisch gelegen plek als ecoveloduct, een breed groengebied dat het Floordambos verbindt met het Peutiebos. Auto’s kunnen hier niet langer gebruik van maken; fietsers, wandelaars en dieren des te meer.

We maakten de Ravaartstraat dus verkeersvrij en vormden deze om tot een veilige, groene route voor zachte weggebruikers. Hiermee creëerden we niet alleen een ecologische meerwaarde voor het omliggend gebied, maar ook een aangename en rustige plek voor recreatie.

Natte natuur als klimaatrobuuste troef

De vrijgekomen ruimte werd niet simpelweg leeg gelaten. Integendeel: maar liefst 8.000 m² werd onthard en opnieuw ingericht als natte natuur. Een hermeandering van beek en gracht zorgt er nu voor dat het water opnieuw zijn plek krijgt in het landschap. Dat is niet alleen goed nieuws voor de biodiversiteit, maar ook een directe bijdrage aan de klimaatbestendigheid van het gebied – helemaal in lijn met de doelstellingen van de Blue Deal.

Faunapassage en zichtbaarheid: dubbel winst

Wat dit project extra bijzonder maakt is de locatie. De bermbrug ligt namelijk boven een van de drukste verkeersassen van het land, namelijk de E19. De faunapassage maakt het bovendien mogelijk voor tal van soorten – van kleine zoogdieren tot amfibieën – om veilig van het ene natuurgebied naar het andere te trekken. Dankzij doordacht ontwerp en uitvoerbare ecologische inzichten kreeg het landschap hier weer zijn samenhang terug.

Slimme herbestemming van bestaande structuren

In plaats van te bouwen op een blanco canvas, hergebruikten we de bestaande brug – een slimme zet op vlak van kostenefficiëntie én duurzaamheid. De structurele belasting bleef beperkt, maar de ecologische impact nam toe. Zo toont dit project dat reconversie van infrastructuur niet alleen mogelijk is, maar ook wenselijk. Door theorie in praktijk te brengen – onder meer uit het Vademecum Faunapassages dat Antea Group eerder opstelde – vormt deze realisatie een levend leerobject voor andere projecten in Vlaanderen.