De industriële sector wordt vandaag dikwijls geconfronteerd met de uitdagingen die bij duurzaam waterbeheer komen kijken. Dat blijkt uit de Voka Industry Benchmark: “Sinds 2017 bevraagt het Industrieforum van Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland zo’n 60 industriële bedrijven in de regio om hun positie ten opzichte van andere regio's te beoordelen. Eerdere benchmarks over decarbonisatie, circulariteit en energiemanagement zijn al gepubliceerd”, aldus Nadia Werkers, Operationeel Directeur VOKA Antwerpen-Waasland. De recente benchmark biedt cruciale inzichten voor circulair waterbeheer in de industrie en stimuleert samenwerking tussen bedrijven.

Is samenwerking de sleutel tot succes?

De bedrijven die deelnamen aan de benchmark maken gebruik van verschillende technologieën om water te zuiveren en hergebruiken. Enkele voorbeelden zijn membraanfiltratie, infiltratie, actieve kool- en zand- en zakkenfilters, ionenwisselaars en ont-ijzering. Daarnaast proberen ze hemelwater op te vangen en benutten. De samenwerking over sitegrenzen blijft tot op heden echter achterop lopen. Tot nu toe is minder dan 10% van de bedrijven erin geslaagd om het waterverbruik te verminderen door samen te werken met buurbedrijven. Dit komt door beperkte beschikbaarheid van water, strenge kwaliteitseisen, regelgeving en financiële overwegingen, die verdere vooruitgang bemoeilijken.

De benchmark benadrukt het belang van samenwerking tussen bedrijven om waterbesparing en hergebruik te bevorderen. Momenteel blijven de mogelijkheden onbenut waardoor bedrijven kansen laten liggen. Het is dus essentieel om de krachten te bundelen en kennis te delen. Door deel te nemen aan platformen zoals het Industrieforum en samenwerkingsverbanden met Voka Antwerpen-Waasland en VITO, wil Antea Group bijdragen  aan een circulaire waterinfrastructuur.

Timeline slide
Timeline slide
Timeline slide

Circulair waterbeheer: een duurzaam perspectief

Rationeel en circulair watergebruik in de industrie is van groot belang bij toenemende droogte en waterschaarste. Volgens de benchmark hebben veel  bedrijven in onze regio al concrete plannen om duurzaam watergebruik te bevorderen. Ze willen zo zelfvoorzienend mogelijk worden wat betreft hun waterbronnen. Maar liefst 60% van de respondenten heeft concrete doelstellingen om hun waterverbruik te verminderen. Ongeveer 65% van hen wil het watergebruik verminderen met 10% tot 50% tegen 2030, in lijn met de Europese doelstellingen.

De respondenten geven aan dat ze verschillende methodologieën en technologieën toepassen om hun watergebruik te verminderen. Ze richten zich voornamelijk op het

  • verbeteren van de efficiëntie van processen;
  • hergebruiken van water (zowel intern als extern);
  • bufferen en gebruiken van hemelwater;
  • gebruik van water van lagere kwaliteit in dezelfde processen.

De benchmarks tonen aan dat de weg naar duurzaam produceren en ondernemen daadwerkelijk is ingezet.


Nadia Werkers
Operationeel Directeur VOKA-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

Zo’n 60% van de bedrijven registreert het watergebruik voor elke processtap en optimaliseert het gebruik van de minst kwetsbare waterbron. En dat is goed, want het is van groot belang om onze waterbronnen te beschermen en te behouden. Dit kan door gebruik van geavanceerde technologieën en innovatieve benaderingen die bedrijven kunnen helpen bij het optimaliseren van hun watergebruik en het implementeren van circulaire waterbeheersystemen. Door waterstromen in kaart te brengen, kunnen we inefficiënties identificeren en gerichte maatregelen voor waterbesparing en -hergebruik voorstellen.

“De benchmarks tonen aan dat de weg naar duurzaam produceren en ondernemen daadwerkelijk is ingezet. Wat technisch mogelijk is, wordt vandaag al effectief ingevoerd, zo bevestigen ook de vele investeringen in het industrieel weefsel. Maar er is nog werk aan de winkel: productiebedrijven moeten nieuwe manieren van samenwerken vinden, leren omgaan met een hogere graad van complexiteit, het businessplan herdenken, zich nieuwe technologieën eigen maken en mensen herscholen. De overheid zou een rol kunnen spelen om deze transitie te helpen faciliteren,” aldus Nadia Werkers.

Antea Group als gids naar duurzaam waterbeheer en circulaire industrie

Als lid van de Alliance for Water Stewardship (AWS) en SDG-champion binnen het Voka Charter Duurzaam Ondernemen streeft Antea Group ernaar om bedrijven te gidsen naar duurzaam waterbeheer. “We merken dat onze klanten meer inzicht hebben in de urgentie voor goed waterbeheer en hierdoor water hoger op de prioriteitenlijst beginnen zetten,” stelt collega Alexander de Ruijter. “Samen met Voka en VITO ondersteunen we bedrijven bij het in kaart brengen van waterstromen voor duurzaamheid. De benchmarkresultaten helpen ons focussen op belangrijke verbeterpunten: bevorderen van samenwerking, implementeren van circulair waterbeheer en streven naar efficiënt watergebruik. Zo creëren we een duurzame toekomst waarin water waardevol is en verstandig wordt (her)gebruikt.”

Samenwerking en coalities kunnen de industrie helpen om verdere stappen te zetten in het verminderen van afhankelijkheid van natuurlijke waterbronnen. Denk aan landbouwers die gezuiverd afvalwater van bedrijven gebruiken, bedrijven die huishoudelijk afvalwater hergebruiken of bedrijven die investeren in infiltratie en natuurversterking in voedingsgebieden van grondwater.


Marijke Huysmans
Professor Hydrologie en Waterbouwkunde aan VUB