Tessenderlo heeft het Eikelplein opnieuw ingericht om het aantrekkelijker te maken als ontmoetingsplaats, met aandacht voor duurzame mobiliteit en landschappelijke beleving. De transformatie van een grijze parking naar een groen park is een goed voorbeeld van hoe we onze omgeving kunnen ontharden en aanpassen aan het veranderende klimaat, wat de leefbaarheid van dorpskernen en steden verbetert.
Naar aanleiding van een eerder opgesteld masterplan heeft Tessenderlo de opdracht gegeven om een bestaande asfaltparking in Hulst te herinrichten. Hierbij werd er vertrokken vanuit een nodige herziening van mobiliteitskeuzes, zoals het verminderen van parkeerplaatsen, invoeren van buurtvriendelijke verkeersconcepten, en de realisatie van een Hoppin-mobiliteitsknooppunt. Tessenderlo wou met de omvorming van de asfaltparking bovendien meer ruimte geven aan open ruimte en groen. Antea Group kreeg de opdracht om dit ontwerpmatig uit te werken tot en met de technische detaillering en de begeleiding van de werken.
De oplossing
Het Eikelplein in Tessenderlo onderging een transformatie om de aantrekkelijkheid te vergroten. Initieel voorzien van een beperkte parkeerplaats, werd het mobiliteitsconcept aangepast na een kritische analyse van de autoparkeercapaciteit. Buurtvriendelijke verkeersconcepten met groene parkeerplaatsen werden geïmplementeerd, samen met een Hoppin-mobiliteitsknooppunt. Het plein fungeert nu als vervoershub voor pendelaars, waarbij het ontwerp functionaliteit integreert in een aantrekkelijk en uitnodigend totaalbeeld met onder andere een luifel, integraal toegankelijke bushaltes en zitplekken in een bloemrijke prairietuin.
Daarnaast onderging het plein een ingrijpende verandering van een dichtbebouwde ruimte naar een groene en bijenvriendelijke oase. Door aanzienlijk te ontharden en natuurinclusieve parkeerplaatsen aan te leggen, wordt hemelwater lokaal geïnfiltreerd. Dit gebeurt ofwel rechtstreeks ofwel via landschappelijk ingepaste wadi’s. Dit ontlast riolering en zuivering en heeft een positieve bijdrage aan de lokale grondwaterbalans.
Ontharding en het planten van bomen staan hoog op de agenda van veel gemeenten, gestimuleerd door het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Het Eikelplein in Tessenderlo past binnen deze beleidsfocus, met keuzes gebaseerd op klimaatmodellen om maximale effecten en ecosysteemdiensten te bereiken. Het behoud en de verbetering van bestaande bomen spelen een centrale rol, met de nadruk op lokale infiltratie van regenwater en vergroening voor diverse leeftijdsgroepen. Deze aanpassingen dragen bij aan de klimaatdoelstellingen en bevorderen van een groenere en duurzamere leefomgeving.
SDG's
Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties: