Ga naar hoofdinhoud
Hermeandering van de Gaverbeek
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Blue Deal in actie voor droogtebestrijding en wateroverlast

In het verleden werden waterlopen vaak rechtgetrokken uit vrees voor overstromingen. Dat gebeurde vaak met betonnen beddingen die regenwaterinfiltratie belemmerden en een negatieve impact hadden op de lokale biodiversiteit. Met de hermeandering van de Gaverbeek wordt de oorspronkelijke structuur van de waterloop in ere hersteld, en krijgen flora en fauna weer de kans om te gedijen.

De opdracht

In het kader van de Blue Deal, een initiatief van de Vlaamse Overheid tegen droogte en waterschaarste, gaven de Vlaamse Milieumaatschappij en de Provincie West-Vlaanderen  ons de opdracht om een meanderende waterloop met een natuurvriendelijk profiel aan te leggen. Die zou ter vervanging komen van de huidige rechtgetrokken, gebetonneerde waterloop. Het hoofddoel van de hermeandering is het verbeteren van de ecologische toestand van de waterloop en het ontwikkelen van het betreffende deel van het Provinciaal Domein tot een natuurlijke omgeving waar passieve recreatie zoals wandelen en natuureducatie mogelijk is.

Daarnaast omvatte de opdracht ook de verhoging van de landtongen (of uithammen) in een bestaande sedimentvang. Doordat het sediment op één plaats verzameld wordt, kan het onderhoud van de waterloop praktischer en gemakkelijker georganiseerd worden. De hogere landtongen zorgen ervoor dat het ruimen van de sedimentvang eenvoudiger wordt.

Blue Deal in actie voor droogtebestrijding en wateroverlast
Blue Deal in actie voor droogtebestrijding en wateroverlast

De oplossing

Voor deze opdracht hebben we gestreefd naar een meanderende waterloop met een natuurlijk profiel, waarbij we de bestaande bruggen in het Provinciaal Domein hebben behouden. Het gebruik van beschoeiingen, verhardingen en onnatuurlijke materialen werd tot een minimum beperkt. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan onderhoudsvriendelijkheid en de bestaande vegetatie, inclusief invasieve exoten. Tot slot zorgden we ervoor dat de grond binnen het Provinciaal Domein maximaal hergebruikt kon worden voor andere projecten, steeds met duurzaamheid en circulariteit als leidraad.

Het resultaat

  • 130 m extra ruimte voor water
  • 5.000 betonverharding minder

Partners en samenwerkingen

  • Vlaamse Milieumaatschappij (als opdrachtgever)
  • Provincie West-Vlaanderen (als eigenaar van het domein)

SDG's

Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

Meer weten over dit project?

Ik help je graag verder!