Tijdens de Vlaamse Waterdagen, van 19 tot 27 maart, wierpen we de blik op alles dat met water te maken heeft. Zo ging onze business unit Water op pad in Brussel om bij te leren over onze eigen waterwegen. We hielden een heuse lenteschoonmaak om de kantooromgeving en waterwegen in de buurt schoon te houden. En, om de week goed af te sluiten, deelde professor Stefan Van Damme zijn visie over de belangrijkste wateruitdagingen in Vlaanderen op ons kennisforum. Dat kan tellen. Vind je ook niet?

1. Wandeling langs het Brusselse water

Slechts 2,5% van het water op onze aarde is zoetwater. Dat water zit grotendeels opgeslagen in ijs of diep onder de grond. Zoetwater is dus een erg schaarse grondstof. Het is daarom dus ook superbelangrijk dat we voorzichtig omspringen met onze watervoorraden. We werken er bij Antea Group dagelijks aan om zuinig met ons water om te gaan en proberen bij onszelf en onze klanten te innoveren waar mogelijk. Soms moeten we dan ook terug naar het begin.
 
Onze business unit Water ging daarom op tocht langsheen het water in Brussel. Ze volgden de Zenne en het kanaal in het hartje van onze hoofdstad 6 kilometer lang. De wandeling werd georganiseerd door Coördinatie Zenne, een werkgroep en partner van Grenzeloze Schelde en legt in detail de geschiedenis van water in Brussel uit.
Stadswandeling door Brussel met team Water (deel 2)

2. De Grote Lenteschoonmaak

Vandaag hebben 785 miljoen mensen geen directe toegang tot drinkbaar water. Ze zijn langer dan een halfuur onderweg om drinkwater te halen, of drinken water uit rivieren, meren, kanalen of andere onveilige bronnen. Het is daarom superbelangrijk dat we de natuur en onze waterwegen schoonhouden.
 
Maar het is ook belangrijk dat we zelf ons steentje bijdragen. Dat kan door simpelweg je omgeving, en waterlopen in je buurt op te ruimen. Om die reden werd door verschillende collega’s op 24 maart een ‘lenteschoonmaak’ gehouden rondom onze gebouwen. Met andere woorden: ze gingen de strijd aan tegen zwerfvuil!

3. Kennisforum met Stefan Van Damme

Toegang hebben tot drinkwater is erkend als een mensenrecht door de Verenigde Naties. SDG 6 streeft naar schoon water en sanitair voor iedereen tegen 2030. In veel van onze projecten worden we geconfronteerd met allerlei watervraagstukken. We willen daarom steeds bijleren en kijken daarom naar de uitdagingen die voor ons staan.
 
Docent Stefan Van Damme (UA) deelde daarom zijn visie tijdens een intern forum over de belangrijkste wateruitdagingen in Vlaanderen, welke oplossingen er zijn of welke maatregelen vandaag absoluut noodzakelijk zijn. Hij deelde zijn academische kijk op de watersituatie van vandaag.