Energie is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven en bedrijfsvoering. Maar de wereld evolueert, wat wil zeggen dat we ons moeten aanpassen aan een meer duurzame toekomst. In onze voortdurende reis naar energieneutraliteit richten we ons vandaag op de integratie en configuratie van je energiesysteem. Want hoe zorg je ervoor dat die integratie naadloos verloopt?

Stel een concreet stappenplan op

Een van de eerste stappen is het opstellen van een concreet stappenplan voor je configuratie. Onze whitepaper onthult enkele cruciale elementen om je energiesysteem correct te integreren. Dit omvat het identificeren van componenten die verantwoordelijk zijn voor piek- en basisbelastingen en hoe je ze combineert zonder de betrouwbaarheid van het systeem in gevaar te brengen. Denk maar aan aanpassingen aan de collectoren voor verwarming en koeling, of aanpassingen aan de netaansluiting.

Optimaal gebruik van reststromen

Een ander belangrijk aspect is het maximaliseren van het gebruik van reststromen van energie, zoals restwarmte. Dit kan resulteren in het toevoegen van opslagsystemen, zoals thermische buffers of batterijen, om het systeem optimaal te laten functioneren. Het gebruik van reststromen zorgt niet alleen voor een betere efficiëntie, maar ook voor een verhoging van het rendement

Vermijden van energieverlies

Wat je hoe dan ook wil vermijden is energieverlies, zowel in termen van energieproductie als -verbruik. Een voorbeeld hiervan komt vooral voor in de nakende herfst: in tussenseizoenen wordt er vaak verwarmd via de radiatoren en tegelijk gekoeld via de ventilatielucht. Dat is misschien een handige manier om de comforttemperatuur constant te houden, maar het gaat wel ten koste van veel verbruik. 

Om energieneutraliteit te bereiken, is een doordachte integratie en configuratie van jouw energiesysteem van groot belang. Deze stappen helpen je niet alleen om duurzamer te zijn, maar dragen ook bij aan een efficiënter gebruik van energiebronnen.

Download vandaag nog de volledige whitepaper

*Verplicht

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in de privacyverklaring