Vlaanderen zet met het zevende mestactieplan (MAP7) een belangrijke stap in het verminderen van nutriëntenverliezen uit de land- en tuinbouw en het verbeteren van de waterkwaliteit. Vanuit Antea Group zullen we een strategisch plan-milieueffectenrapport (MER) opmaken voor MAP7. Dit rapport onderzoekt enerzijds de effecten van de maatregelen die in het mestactieplan zijn opgenomen op het milieu. Anderzijds beoordeelt het de haalbaarheid van de gestelde doelen voor de grond- en oppervlaktewaterkwaliteit.

Jouw mening is belangrijk

De kennisgeving van het strategische plan-MER markeert de eerste stap in deze belangrijke procedure. Het mestactieplan wordt gedetailleerd beschreven en de methodieken die worden gebruikt om de milieueffecten te beoordelen, worden voorgesteld. Deze stap benadrukt het streven naar transparantie en zorgvuldigheid bij het ontwikkelen van effectieve maatregelen om de milieueffecten van de land- en tuinbouw te verminderen.

Iedereen met kennis van het vakgebied kan deelnemen aan de inspraakprocedure, waarin je aangeeft welke milieueffecten (bijv. impact op bodem, mobiliteit of veiligheid) we volgens jou nog zeker moeten onderzoeken. Jouw inbreng kan waardevol zijn om een grondige en evenwichtige beoordeling van deze effecten te waarborgen. Reageren op de kennisgeving kan nog tot en met 12 augustus 2023.

Basis voor toekomstige besluitvorming

Het MAP7 speelt een cruciale rol in het verminderen van de negatieve impact van de land- en tuinbouw op de waterkwaliteit. Door het verminderen van nutriëntenverliezen, wordt beoogd om te voldoen aan de Europese doelen en een gezonder watermilieu te bevorderen. Met het strategische plan-MER worden de effecten van de voorgestelde maatregelen zorgvuldig onderzocht, waardoor een solide basis wordt gelegd voor de besluitvorming en de verdere verbetering van de waterkwaliteit in Vlaanderen.

Dit proces benadrukt het belang van samenwerking tussen beleidsmakers, experts en belanghebbenden om duurzame oplossingen te vinden. De resultaten van het strategische plan-MER zullen dienen als waardevolle input voor het verdere beleid op het gebied van land- en tuinbouw en waterbeheer. Met een gemeenschappelijke inspanning kunnen we de milieueffecten verminderen en streven naar een gezonde toekomst voor het milieu in Vlaanderen.

Reageren op de kennisgeving