Om de waterbalans in evenwicht te houden, moeten we regenwater actief vasthouden en laten infiltreren in de bodem, bij voorkeur met behulp van bronmaatregelen. Na verloop van tijd kan de bodem van een infiltratievoorziening echter dichtslibben en minder of helemaal niet meer infiltreren.

Op weg naar wadi 2.0

Om dit probleem aan te pakken, werkt Antea Group in samenwerking met het VLARIO overlegplatform aan een innovatieproject om kennis te vergaren over WADI's. Dit stelt ons in staat om de daadwerkelijke infiltratie van verschillende soorten infiltratievoorzieningen in verschillende bodems te onderzoeken, zowel direct na de aanleg als in de loop der jaren.

De eerste twee testlocaties in Brasschaat en Heist-op-den-Berg zijn uitgerust met pluviometers en sensoren om de waterstand in de voorziening te meten. Deze metingen zijn gedurende ongeveer vijftien maanden uitgevoerd. Eind december 2021 zijn de installaties verplaatst naar twee nieuwe locaties in Gent en Turnhout, waar de resultaten verder worden opgevolgd.

Innovatieplatform

Bij Antea Group zetten we volop in op onderzoek en ontwikkeling, en begeleiden we jaarlijks onderzoeksprojecten met behulp van ons innovatieplatform. Dit specifieke innovatieproject is een belangrijke stap om de theoretische benadering van infiltratie te toetsen aan de praktijk, en om te onderzoeken of beplanting een positieve invloed kan hebben op de infiltratie.