Vissen kunnen opnieuw vrij door de Demer migreren dankzij de aanleg van een vistrap bij de Rentfortmolen in Bilzen. Dit project, ontworpen door onze experts in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), vormt een belangrijke stap in het herstel van de vispopulatie en de biodiversiteit van de rivier.

Een slimme oplossing voor een groot obstakel

De betonnen stuw bij de Rentfortmolen vormde een obstakel van meer dan 1,50 meter hoog dat vissen belette om stroomopwaarts te migreren. Daarom ontwierpen we een ingenieuze vistrap van 200 meter lang met 21 stenen treden. Door deze stapsgewijze waterovergang kunnen vissen zoals kopvoorn, rivierprik en paling nu zonder hindernissen hun weg vervolgen. De vistrap is omsloten door een dijk die netjes aansluit op de bestaande oevers.

Het resultaat? Een leefomgeving die beter afgestemd is op de natuurlijke behoeften van verschillende vissoorten. Ze kunnen nu gemakkelijker voedsel zoeken, zich voortplanten en vluchten bij een plotse verslechtering van de waterkwaliteit.

Het is altijd fijn ons ontwerp gerealiseerd te zien en te horen dat onze klant en stakeholders tevreden zijn met het resultaat.


Bart Jacobs
Principal Advisor Infrastructure, Antea Group

Van Hasselt tot Bilzen: vrije vismigratie in zicht

De vistrap bij Rentfortmolen is de derde van vier vispassages die Antea Group ontwierp voor de Demer. Eerder werden al trappen aangelegd bij het golfterrein in Hasselt en de Veldekemolen in Kermt. In 2025 is de Robbemolen in Hasselt aan de beurt. Samen met het Agentschap voor Natuur en Bos en de VMM werken we zo alle vismigratieknelpunten weg op de Demer.

Dankzij deze inspanningen zullen vissen binnenkort zonder obstakels kunnen migreren van de Zeeschelde tot opwaarts Bilzen. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar versterkt ook de biodiversiteit van het hele ecosysteem.