In samenwerking met de Universiteit Gent doen we onderzoek naar de impact van stedelijke vergroening op het microklimaat en het thermisch comfort op de Scheldekaaien. In het kader van een Baekeland doctoraatsonderzoek worden daar weerstations ingezet om de veranderingen voor en na de heraanleg van het gebied te meten.

Vergelijking na heraanleg Scheldekaaien

Aan het Loodswezen en het Nieuw-Zuid op de Scheldekaaien installeerden we drie weerstations die de temperatuur en het microklimaat meten. Met de heraanleg van de kaaien – die op Nieuw-Zuid al volop bezig is, en voor de Loodswezensite zal starten in de loop van 2024 – zal er een sterke vergroening van het gebied plaatsvinden. Op de Loodswezensite worden vliettuinen aangelegd voor wateropvang en -infiltratie en er zullen ook veel hoogstammige bomen geplant worden.

Om die reden plaatsen we de weerstations na de heraanleg opnieuw om de veranderingen en effecten van het nieuwe ontwerp te kunnen meten. Deze metingen zelf zullen ons veel leren over de impact van heraanleg, maar dienen vooral ook  om een model te 'trainen', waarmee verschillende scenario's en groenblauwe maatregelen kunnen worden bestudeerd.

Klimaatadaptief ontwerp

Het ontwerp voor de kaaien op de Loodswezensite is verzorgd door Bureau Bas Smets. Vanuit Antea Group hebben we geadviseerd over het klimaatadaptieve karakter van dit ontwerp, evenals over stabiliteit en waterkering. Het onderzoek benadrukt het belang van een integrale aanpak bij stadsontwikkeling, waarbij klimaatfactoren worden geïntegreerd in het ontwerpproces. We zijn dan ook benieuwd naar de resultaten en hopen zo een stapje dichter te komen bij een klimaatbestendige samenleving.

Bekijk de videorapportage op Gazet van Antwerpen

 

Dit vind je misschien ook interessant

alt-text

Verkoelingseffecten van groen in Stad Antwerpen

alt-text

Van steen naar groen met een doordacht onthardingsbeleid

alt-text

Bomenportaal