Duurzame technologieën vormen de ruggengraat van onze toekomstige energievoorziening. Ze zijn echter complexer dan traditionele systemen aangezien ze gebruik maken van volatiele  bronnen (zoals wind en zon) en verschillende systemen met elkaar combineren. Dit brengt uitdagingen met zich mee, zoals een correcte monitoring en bijsturing. Daarom vertellen we je in onze laatste stap van de whitepaper hoe je je energiesysteem efficiënt kan implementeren en opvolgen.

Testfase voor prestatieborging

Nadat de duurzame installatie is aangepast en geïmplementeerd, is uitgebreide testing essentieel. Dit wordt bereikt door een proces genaamd 'inbedrijfstelling' of 'commissioning'. Tijdens deze fase worden bedrijfs- en energieprocessen gedetailleerd beschreven en onderhouden om de kwaliteitsbeheersing en prestatieborging te bevorderen. Het resultaat is een voorbereiding op mogelijke toekomstige storingen en een duidelijk stappenplan voor het geval ze zich voordoen.

Het belang van sensoren en technologie

Bij elk toestel is het belangrijk om op voorhand na te denken hoe je de efficiëntie gaat meten en monitoren. Warmtepompen zijn hiervoor ideaal, omdat ze zelf al verschillende monitoren bevatten. Zo houden ze rekening met omgevingsfactoren zoals temperatuur, vochtigheid en de kwaliteit van het voedingswater. Heb je een ouder systeem? Dan kan je die upgraden door smart metering eraan toe te voegen.

Elk systeem kunt dus zijn eigen type monitoring. Zo wordt bijvoorbeeld geothermie of bodemenergie steeds vaker gebruikt voor verwarming en koeling. In eerste instantie is deze technologie wel duurzaam, maar ze is ook complex omdat de bodembalans steeds behouden moet blijven. Vaak begint het besparen dan al met eenvoudige stappen, zoals het instellen van kloktijden, om de systemen alleen te activeren wanneer het écht nodig is. 

Evalueren en optimaliseren

Het is steeds een goed idee om na één jaar een grondige evaluatie in te plannen van je systeem. Dit geldt ook voor zonne-installaties. Adequate bekabeling, optimale configuratie van de strings en tijdige detectie van vervuiling of beschadiging kunnen de efficiëntie namelijk aanzienlijk verbeteren. Regelmatige controle en inspectie zijn van vitaal belang voor een optimaal rendement en de verzekering van efficiënt gebruik. Door een jaar lang je productie op te volgen, weet je bovendien ook meteen of extra opslag een interessante piste is om je eigen verbruik te verhogen.

Download vandaag nog de volledige whitepaper

*Verplicht

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in de privacyverklaring