Een betrouwbare energievoorziening is van essentieel belang om je bedrijf veilig en productief te houden. Hoe minimaliseer je energieonderbrekingen? En wat kan je doen om downtime te voorkomen? Ontdek in deze 3e stap naar energieneutraliteit praktische tips, zoals het implementeren van betrouwbare beveiligingen, die je op weg helpen naar een future proof en kostenefficiënte bedrijfsvoering.
Betrouwbaarheid als prioriteit
Een betrouwbare energievoorziening is van essentieel belang om problemen te voorkomen en je bedrijf draaiende te houden. Het waarborgt de veiligheid op de werkvloer en voorkomt aanzienlijke (financiële) schade in het productieproces. Bereid je hierop voor door een continuïteitsplan op te stellen. Dit plan geeft je duidelijke richtlijnen voor eventuele uitval, met als doel een betrouwbare energievoorziening en minimale downtime te garanderen.
Verminder downtime door goede beveiligingen
Zorg ervoor dat je elektrische installatie voldoende beveiligingen heeft om overmatige stroomtoevoer te voorkomen. Dit voorkomt brand in de elektrische borden en zelfs volledige systeemuitval. Maak gebruik van een slim beveiligingssysteem om op intelligente wijze met energieverbruik en -productie om te gaan. Op deze manier minimaliseer je downtime, oftewel een periode waarin je systeem niet werkt naar behoren.
Voorkom overbelasting
Steeds meer bedrijven maken de overstap naar warmtepompsystemen voor verwarming en koeling en voor het installeren van laadpalen voor elektrische voertuigen. Daarnaast investeren ook veel bedrijven in hun eigen decentrale energieproductie via zonnepanelen en windturbines. Het is echter belangrijk om steeds eerst te controleren of je huidige processen geschikt zijn voor een efficiënte werking met een warmtepomp en of je aansluiting en elektriciteitsnet dit aankunnen. Anders riskeer je overbelasting van het net, wat weer kan leiden tot downtime.
Een effectief monitoring- en bewakingssysteem is daarom essentieel. Hiermee kan je apparaten uitschakelen wanneer dat nodig is en optimaal gebruikmaken van energieopslagsystemen of -technologieën in je gebouw. Mocht een optimalisatie van je huidige installatie niet mogelijk zijn, kan je nog altijd een verzwaring van je netaansluiting bestuderen.
Enkele concrete tips op een rijtje
- Stel een bedrijfscontinuïteitsplan op dat alle mogelijke risico's van energieonderbrekingen omvat. Zo weet je precies welke stappen je moet nemen om downtime te minimaliseren en snel te herstellen.
- Zorg voor een betrouwbaar beveiligingssysteem dat stroompieken kan voorkomen en je beschermt tegen brand of systeemuitval.
- Onderzoek zorgvuldig je huidige gasgestookte verwarmingssysteem voordat je overstapt op elektriciteit.
- Maak gebruik van een uitgebreid monitoring- en bewakingssysteem om het energieverbruik te optimaliseren, energieopslagtechnologieën te benutten en problemen snel te detecteren en aan te pakken.
- Verken de mogelijkheden van een load managementsysteem om het opladen van elektrische voertuigen automatisch te regelen of zelfs uit te schakelen bij hoge kosten of verbruik. Hiermee kun je kosten verlagen en je energie-infrastructuur efficiënt gebruiken. Onderzoek de mogelijkheden van een load managementsysteem om het opladen van elektrische voertuigen automatisch te regelen of zelfs uit te schakelen als het verbruik te hoog of duur is. Hiermee kun je kosten verlagen en je energie-infrastructuur efficiënt gebruiken.
Download vandaag nog de volledige whitepaper
Vragen over je energiebeheer?
Ik help je graag verder!