Met de lancering van de Green Deal Klimaatbestendige omgeving focust de Vlaamse Overheid op slim gebruik van de open ruimte om Vlaanderen te beschermen tegen de impact van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Regeneratief ontwerp is dan ook dé sleutel om onze leefomgeving te wapenen tegen de uitdagingen van morgen. Maar wat wordt er bedoeld met regeneratief ontwerp? En hoe kunnen we dan meer groen en blauw integreren in stedelijke omgevingen?
Wat is een regeneratief ontwerp?
Een regeneratief ontwerp is aanpasbaar, gezond en veerkrachtig. Dit betekent niet alleen het beperken van negatieve effecten, maar ook het herstellen van onze leefomgeving. Door met je ontwerp te vertrekken vanuit de specifieke locatie voeg je niet alleen waarde toe aan het project, maar ook aan het grotere geheel. Bij dit soort ontwerp geven we de voorkeur aan nature based solutions, waarbij we ons laten leiden door het natuurlijke systeem, zoals vegetatie, bodem en microklimaat.
Het draait dus vooral om flexibiliteit en vooruitziendheid. Door slimme keuzes in het ontwerp kunnen we stedelijke omgevingen dus weerbaarder maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hierbij focussen we op drie bouwstenen: natuurversterkende stedenbouw, sponslandschappen en stedelijke mobiliteit 2.0. In dit blogbericht gaan we dieper in op de allereerste bouwstenen, namelijk biodiversiteit en weerbaarheid.
Biodiversiteit en weerbaarheid als sleutel tot succes
Steden zullen steeds meer op natuurlijke veerkracht moeten vertrouwen, waarbij biodiversiteit en ons watersysteem een essentiële rol in spelen. In een weerbare stad wordt groen ingezet in de breedst mogelijke zin van het woord: vanuit het ecosysteem, het watersysteem én het woonmilieu van de bewoners. Connectiviteit en weerbaarheid in het groenblauwe netwerk zijn niet alleen belangrijk voor het overleven van soorten en het opvangen van extreme weersomstandigheden, maar dienen ook als natuurlijke airconditioning voor de bewoners.
Door een diverse mix van fauna en flora te integreren, ontstaat een holistische visie voor beleid, inrichting en beheer. Dat ziet er in de praktijk als volgt uit:
- Ontharding: Door ontharding herstellen we de natuurlijke bodems in onze steden, wat essentieel is voor het leven van groen en water.
- Groenblauwe oplossingen: Dezen strategieën maken gebruik van natuurlijke elementen om situaties te verbeteren vanuit een integrale ontwerphouding;
- Natuurinclusieve publieke ruimte: Groen is alomtegenwoordig en toegankelijk in de klimaatbestendige stad, niet beperkt tot klassieke parken maar ook aanwezig in parkeerterreinen, speeltuinen en straten.
- Gelaagde beplanting: In de klimaatbestendige stad beperkt het groen zich niet tot het maaiveld. Groen strekt zich uit tot verticale lagen op muren en daken, bevordert verdichtingsprojecten en draagt bij aan verkoeling en het verminderen van het hitte-eilandeffect dankzij de bevordering van evapotranspiratie.
- 3/30/300 regel: Deze regel stelt scherpere en ambitieuzere groennormen, waarbij elke woning zou moeten uitkijken op minstens 3 bomen, elke wijk voor 30% groen of beschaduwd moet zijn, en niemand verder dan 300 meter moet wandelen tot een toegankelijke groenzone.
Samen op weg naar de stad van morgen
Regeneratief ontwerp opent talloze mogelijkheden om onze steden aan te passen aan de uitdagingen van klimaatverandering. Daarom is het van belang dat beleidsmakers krachtig aangemoedigd worden om regeneratieve oplossingen door te voeren in hun ontwerpplannen, waarbij groenblauwe dooradering op de voorgrond wordt geplaatst. Zo garanderen we de veerkracht en leefbaarheid van onze steden en zetten we koers naar de groenblauwe stad van morgen.
Als Antea Group zijn we gedreven om steden en gemeenten te begeleiden naar een gezonde en klimaatadaptieve leefomgeving. Met 50 jaar expertise in onze rugzak omarmen we natuurversterkende oplossingen en bieden we maatwerk aan onze klanten.
Benieuwd naar regeneratief ontwerp voor jouw stad of gemeente?
Wij helpen je graag verder!