Rivieren zijn de levensaders van onze planeet. Ze zijn van cruciaal belang voor zowel menselijke als dierlijke ecosystemen en leveren water voor irrigatie, industrie en drinkwater. Het is vitaal om de functie van rivieren te behouden door aandacht te besteden aan hun beheer en onderhoud. Dit omvat het handhaven van waterkwaliteit en het bevorderen van natuurlijke processen zoals meandering en vismigratie, voor hun veerkracht en gezondheid op lange termijn.

Bart Jacobs Principal Advisor Infrastructure Contact opnemen

De waarde van meandering voor ons rivierlandschap

Meanderen is het proces waarbij een rivier natuurlijk kronkelt en zichzelf in bochten wringt. Dit proces is essentieel voor een gezonde rivier omdat het helpt bij het creëren van een diversiteit aan leefgebieden voor verschillende soorten dieren en planten. Meanderen helpt ook om de kracht van het water te verminderen, waardoor erosie en overstromingen worden verminderd. Dit natuurlijke proces kan echter worden verstoord door menselijke activiteiten, zoals het recht maken van rivieren om landbouwgrond te creëren.

De rol van vismigratie in rivierbeheer

Vismigratie is een ander belangrijk aspect van rivierbeheer. Vissen zijn essentieel voor de gezondheid van rivieren, maar ze kunnen worden belemmerd door dammen en andere obstakels die de rivier blokkeren. Wanneer ze niet in staat zijn om hun paarplaatsen te bereiken, kan dit de voortplanting belemmeren en de populatie van een bepaalde vissoort in gevaar brengen.

Om meanderen en vismigratie te bevorderen, moeten we ons richten op het herstellen van natuurlijke processen en het verminderen van menselijke verstoringen. Dit kan onder meer inhouden het terugbrengen van bochten in rivieren, het aanleggen van vispassages om vissen veilig te laten migreren en het creëren van geschikte habitat voor verschillende soorten dieren en planten.

De Grote Nete kronkelt weer

Een succesvolle inspanning om meanderen en vismigratie te bevorderen, is de meandering van de Grote Nete. Voor dat project stonden we in voor het detailontwerp van drie vispassages op de Grote Nete en structuurherstel op de Heiloop in Balen. Daarnaast ontfermden we ons ook over de omgevingsvergunning en het aanbestedingsdossier. Dankzij deze vispassage krijgen beekvissen meer ruimte en kansen om te migreren.

Herstel van ecosystemen

Een gezond rivierbeheer, met maatregelen zoals meandering, structuurveranderingen en vispassages, speelt een essentiële rol in het herstel van ecosystemen. Door het herstellen van de natuurlijke loop van de rivier en het bevorderen van ecologische connectiviteit, ontstaan diverse habitats en wordt de biodiversiteit bevorderd. Bovendien draagt het bij aan het verbeteren van de waterkwaliteit, het beheersen van overstromingen en het herstellen van verloren of beschadigde habitats, waardoor evenwichtige ecosystemen kunnen gedijen.