Wat vandaag één van de meest uitgeruste eventsites ter wereld is, begon ooit als een plek met een heel ander verhaal. De Schorre in Boom – bekend van het wereldvermaarde Tomorrowland – is niet alleen een toonbeeld van visionair ruimtelijk denken, maar ook een sterk staaltje erfgoedbehoud. Antea Group maakte het masterplan op voor deze iconische evenementenlocatie.

Een plek voor de buurt én de wereld

Toen De Schorre ons vroeg om hun visie mee vorm te geven, stonden twee pijlers centraal: een domein dat leeft voor en door de mensen van de Rupelstreek, én een respectvolle omgang met het rijke steenbakkerijverleden van de site. Die geschiedenis werd niet uitgewist, maar letterlijk ingebouwd. Nieuwe infrastructuren verwijzen naar de oude droogloodsen, de lijnen van het verleden kregen een nieuw leven in het heden. Die aanpak gaf het terrein niet alleen karakter, maar zorgde ook voor een unieke toeristische aantrekkingskracht.

Een plan met lange adem

De basis van het ontwerp gaat terug tot de jaren ’90, maar blijft tot op vandaag herkenbaar. Vanuit de lucht zie je nog steeds de oorspronkelijke noord-zuid- en oost-weststructuren die toen werden vastgelegd. Landschapsarchitecten werken vandaag verder op deze contouren. Ook de nutsvoorzieningen van toen – zoals het slimme gebruik van vijverwater voor irrigatie en sanitair tijdens evenementen – zijn nog steeds actueel en worden continu geoptimaliseerd.

Vooruitkijken zonder voorspellen

Niemand kon voorspellen dat De Schorre zou uitgroeien tot één van de meest uitgeruste eventsites ter wereld. Maar net dat was de sterkte van het plan: robuust, flexibel, toekomstgericht. Door te ontwerpen met aandacht voor waterkwaliteit, natuurwaarde en de omliggende buurten, kon het domein organisch meegroeien met maatschappelijke ontwikkelingen. Recreatie in eigen streek én mondiale evenementen zoals Tomorrowland vinden er elk jaar moeiteloos hun plaats.

Een fundament voor de toekomst

De kracht van De Schorre zit in de combinatie van visie, erfgoed en veerkracht. Het masterplan hield van meet af aan rekening met waterkwaliteit, natuurwaarde en de omliggende buurten. Dat maakte het mogelijk om een structuur neer te zetten die niet alleen vandaag werkt, maar ook klaar is voor morgen.