Mei is dé bijenmaand bij uitstek. Wereld Bijendag wordt op 20 mei gevierd, terwijl de laatste week van mei is omgedoopt tot de "Week van de Bij". In België wordt momenteel ook Maai Mei Niet gepromoot. Die acties komen niet uit de lucht vallen. De laatste jaren proberen steeds meer experts bewustzijn te creëren voor het belang van bijen. In de media verschenen de afgelopen maanden talloze artikelen over de bedreiging van deze gevleugelde diertjes. Het is voor ons ecosysteem namelijk van cruciaal belang om zowel honingbijen als wilde bijen te blijven beschermen. 

Wist je dat...

Er in België alleen al meer dan 360 bijensoorten te vinden zijn? Een groot deel daarvan is zelfs bedreigd. De honingbij, die door imkers gehouden wordt, is daarbij een apart geval omdat deze niet in het wild voorkomt. Naast honingbijen zijn er ook wilde bijen, zoals solitaire bijen, die vaak vergeten worden. Uit onderzoek blijkt dat die harde werkers, die vooral stuifmeel verzamelen en minder nectar dan honingbijen, betere bestuivers zijn dan honingbijen. Ze zijn dan wel kleiner in aantal, maar presteren wel beter: één solitaire bij kan wel 120 werksters van honingbijen vervangen! Het is dus belangrijk om niet alleen de populatie van de honingbij, maar ook die van wilde bijen te beschermen. Samen zorgen ze voor een gezonde en gevarieerde natuur.

Bescherming van toekomstige generaties

Al met al zijn bijen dus essentieel voor het in stand houden van gezonde ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit. Door bijen te beschermen en hun habitat te behouden, dragen we bij aan een gezondere planeet en een gezondere toekomst voor onszelf en de generaties die na ons komen.