Mei is dé bijenmaand bij uitstek. Wereld Bijendag wordt op 20 mei gevierd, terwijl de laatste week van mei is omgedoopt tot de "Week van de Bij". In België wordt momenteel ook Maai Mei Niet gepromoot. Die acties komen niet uit de lucht vallen. De laatste jaren proberen steeds meer experts bewustzijn te creëren voor het belang van bijen. In de media verschenen de afgelopen maanden talloze artikelen over de bedreiging van deze gevleugelde diertjes. Het is voor ons ecosysteem namelijk van cruciaal belang om zowel honingbijen als wilde bijen te blijven beschermen.
Hoe kunnen we bijen beschermen?
Bijen zijn een essentieel onderdeel van ons ecosysteem en zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van veel van de gewassen die we eten, zoals fruit, groenten en noten. Ongeveer een derde van het voedsel dat we eten is afhankelijk van de bestuiving door bijen. Dit betekent dat als bijen uitsterven, dit dramatische gevolgen kan hebben voor onze voedselvoorziening en de gezondheid van onze planeet.
Helaas worden bijen over de hele wereld bedreigd door verschillende factoren, waaronder klimaatverandering, habitatverlies, pesticiden en ziekten. Bovendien speelt volgens het Vlaams Bijeninstituut ook de overmaat aan verharde tuinen in Vlaanderen een grote rol in de dramatische afname van bijenpopulaties.
Het planten van bijvriendelijke planten en bloemen in onze tuinen helpt ons al een heel eind op weg. Ook het verminderen van het gebruik van pesticiden en het ondersteunen van lokale bijenhouders zal cruciaal blijven.
Tussen honing en habitat: de waarde van bijen voor ons ecosysteem
Bijen spelen een essentiële rol in ons ecosysteem als bestuivers van voedsel- en wilde planten. Het proces van bestuiving is van vitaal belang voor het behoud van biodiversiteit en het in stand houden van gezonde ecosystemen. Daarnaast zijn bijen een belangrijke voedselbron voor andere dieren in het ecosysteem, zoals vogels en zoogdieren.
Door bijen te beschermen en hun habitat te behouden, dragen we bij aan het behoud van de biodiversiteit en de veerkracht van ons ecosysteem. Het begrijpen van de waarde van bijen en andere bestuivers kan ons helpen om ons in te zetten voor het behoud van deze belangrijke dieren en ervoor te zorgen dat ze blijven gedijen.
Zoemende projecten
Er zijn in het verleden verschillende projecten geweest waarbij Antea Group bijen heeft geïnventariseerd om hun populatie en verspreiding beter te begrijpen. Zo was er het bijeninventarisatieproject in Gooik, waarbij wilde bijen op verschillende locaties werden geïnventariseerd. In het bermbeheerplan van Kortenberg werd een inventarisatie uitgevoerd van de Knautiabij (Andrena hattorfiana). Ook in het stadspark van Antwerpen was er een inventarisatieproject waarbij bijen een van de geïnventariseerde soortgroepen waren.
Naast de specifieke projecten gericht op de inventarisatie van bijen, zijn er ook tal van andere projecten waarbij rekening wordt gehouden met deze belangrijke bestuivers. Hierbij kan gedacht worden aan het inzaaien van kruidenrijke bermen en het voorzien van bijenhotels bij nieuwe inrichtingen en ontwerpplannen. Door middel van al deze projecten kunnen we meer leren over de diversiteit en verspreiding van bijen en kunnen we gerichte maatregelen nemen om hun leefgebied te beschermen en te verbeteren.
Wist je dat...
Er in België alleen al meer dan 360 bijensoorten te vinden zijn? Een groot deel daarvan is zelfs bedreigd. De honingbij, die door imkers gehouden wordt, is daarbij een apart geval omdat deze niet in het wild voorkomt. Naast honingbijen zijn er ook wilde bijen, zoals solitaire bijen, die vaak vergeten worden. Uit onderzoek blijkt dat die harde werkers, die vooral stuifmeel verzamelen en minder nectar dan honingbijen, betere bestuivers zijn dan honingbijen. Ze zijn dan wel kleiner in aantal, maar presteren wel beter: één solitaire bij kan wel 120 werksters van honingbijen vervangen! Het is dus belangrijk om niet alleen de populatie van de honingbij, maar ook die van wilde bijen te beschermen. Samen zorgen ze voor een gezonde en gevarieerde natuur.
Bescherming van toekomstige generaties
Al met al zijn bijen dus essentieel voor het in stand houden van gezonde ecosystemen en het behoud van de biodiversiteit. Door bijen te beschermen en hun habitat te behouden, dragen we bij aan een gezondere planeet en een gezondere toekomst voor onszelf en de generaties die na ons komen.
Hulp nodig bij het monitoren van fauna- en florasoorten?
Ik help je graag verder!