Op 7 juli 2023 gaf de Vlaamse regering groen licht voor het Tijdelijk Handelingskader met betrekking tot het gebruik van PFAS-houdende bodemmaterialen en de invulling van het saneringscriterium. Die zal naar verwachting begin 2024 van kracht gaan en zal meer duidelijkheid bieden aan alle betrokkenen bij bouwprojecten. Het integreert recente wetenschappelijke inzichten en houdt rekening met toekomstige ontwikkelingen op dit gebied. Wij begeleiden je graag tijdens deze grote veranderingen die de hele sector zullen beïnvloeden.

Welke wijzigingen worden doorgevoerd?

Het Tijdelijk Handelingskader PFAS brengt belangrijke wijzigingen in de wetgeving met zich mee, die aanzienlijke gevolgen hebben voor de hele sector. We vatten ze graag even samen:

  1. Normen voor PFOS, PFOA en de totale concentratie PFAS zijn nu decretaal vastgelegd.
  2. Voor gebruik van gronden in waterwingebieden, beschermingszones en onderwatertoepassingen (oppervlaktewater en onder grondwaterniveau) geldt nu een verplichte kwaliteitstoets. Het volstaat dus niet langer om enkel te voldoen aan de normen voor vrij gebruik.
  3. Er is nu een onderscheid in de beoordeling binnen de kadastrale werkzone, afhankelijk van het gebruik als bodem of als bouwkundig bodemgebruik.
  4. Gebruik binnen de kadastrale werkzone en als bouwkundig bodemgebruik kan uitloogonderzoek vereisen, en binnen de kadastrale werkzone mogelijks ook aanvullend grondwateronderzoek
  5. Veel partijen kunnen alleen boven het gemiddelde grondwaterniveau op de eindbestemming worden gebruikt. Dit moet vooraf worden bepaald door een erkend bodemsaneringsdeskundige.

Wat betekent dit voor jouw project?

Bij de inwerkingtreding van het THK vervallen alle bestaande technische verslagen of vergunningen voor grondverzet, tenzij ze aan de THK-vereisten voldoen. Daarom zijn een herevaluatie door een erkend bodemsaneringsdeskundige  en aanpassing van de conformverklaring bij de bodembeheerorganisatie altijd vereist. In de volgende situaties is aanvullend PFAS onderzoek nodig: 

  1. Als er nog geen PFAS-analyses zijn uitgevoerd in het technisch verslag of als deze analyses onvoldoende zijn.
  2. Als de rapportagegrens voor één of meerdere van de individuele PFAS-parameters is overschreden.
  3. Voor de evaluatie van gebruik binnen de kadastrale werkzone of als bouwkundig bodemgebruik.

De onderzoeken kunnen verschillende vormen aannemen zoals uitloogproeven, afperkend onderzoek naar PFAS of grondwateronderzoek voor hergebruik binnen het project.

Om de werfplanning  te optimaliseren, is het sterk aanbevolen om op tijd een erkend bodemsaneringsdeskundige in te schakelen om de impact van het THK op jouw projectlocatie te beoordelen. Dit kan je helpen om mogelijke complicaties te voorkomen en een soepele uitvoering van je werkzaamheden te waarborgen.

Bereid je tijdig voor

Zodra het Tijdelijk Handelingskader PFAS daadwerkelijk van kracht gaat, is er geen overgangsperiode. Dat betekent dat alle projecten vanaf die datum onmiddellijk moeten voldoen aan de nieuwe regelgeving. Wat dan zeker essentieel is? Nu al de nodige voorbereidingen treffen en vertragingen in projecten voorkomen. Ons team staat voor je klaar om je te gidsen in de overgang naar deze nieuwe normen en voorschriften.

Antea Group als erkend bodemsaneringsdeskundige

Antea Group staat klaar om je te ondersteunen als adviseur en erkend bodemsaneringsdeskundige (eBSD). Onze diensten omvatten:

  • Advies  over de organisatie van het grondverzet (met opsplitsing voor 2023-2024).
  • Herevaluatie van technische verslagen en uitvoering van aanvullend onderzoek conform het Tijdelijk Handelingskader (THK) voor PFAS.
  • Communicatie met en aanvraag van aanpassingen aan de conformverklaring bij de bodembeheerorganisatie.
  • Begeleiding tijdens de uitvoering van de werkzaamheden om te zorgen dat de THK-voorschriften worden nageleefd.
  • Vaststelling van de gemiddelde grondwaterstand op een ontvangend terrein.

Met Antea Group kan je rekenen op professionele ondersteuning om jouw project succesvol en in overeenstemming met de nieuwe PFAS-regelgeving uit te voeren.

Benieuwd naar de impact op jouw project?

*Verplicht