Op vrijdag 13 oktober kwamen we samen in de gemeente Duffel voor een Belgische primeur. Er wordt namelijk voor het eerst in België (en slechts voor de derde keer in Europa) gebruik gemaakt van cementloze betonnen rioolbuizen in plaats van de klassieke betonnen rioolbuizen. Het gebruik van deze buizen belooft een grote stap vooruit te zijn in de CO2-reductie van de bouwsector en zet de groene transitie verder in gang.

Geoprime als koolstofarm bouwmateriaal

Betonproducent Tubobel sloot een samenwerkingsovereenkomst met Betolar om betonproducten met lage CO2-uitstoot te produceren. Die productie maakt gebruik van het Geoprime©-concept, dat gebaseerd is op geopolymeeroplossingen. Een geopolymeer is een anorganisch polymeer dat kan worden gebruikt voor het maken van nieuwe materialen, bijvoorbeeld om beton te vervangen. De cementloze betonbuizen zijn even robuust en efficiënt als hun cement gebaseerde tegenhangers. Bovendien stoten ze maar liefst 78% minder CO2 uit dan traditioneel cementgebonden beton.

Samen naar een klimaatbestendige samenleving

We zetten ons voortdurend in om de wereld van morgen te verbeteren. Vanuit onze expertise kijken we steeds kritisch naar onze eigen diensten en die van onze klanten. We vinden het dan ook belangrijk om innovaties zoals Geoprime© in de kijker te zetten, omdat zij bijdragen aan CO2-reductie in de bouwsector. Bij de heraanleg van de rioolbuizen greep onze opdrachtgever Aquafin de kans om voor deze cementloze betonbuizen te gaan, wat een primeur is voor de Belgische infrastructuur. Zo komen we met dit project een stapje dichter bij een klimaatbestendige samenleving.


Interessante links

alt-text

Duffel gaat voor duurzame mobiliteit en regenwaterinfiltratie

alt-text

Duurzaam ondernemen

alt-text

CO2-Prestatieladder