Het belang van groen en de rol van bomen in de strijd tegen klimaatverandering is gekend: ze zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast, zorgen voor koolstofopslag en spelen een belangrijke rol in behoud van biodiversiteit. Reden temeer om ervoor te zorgen dat er steeds opnieuw rekening mee gehouden wordt. Samen met onze Nederlandse collega’s riepen we daarom ‘het bomenportaal’ in het leven. Die innovatieve tool is genomineerd voor een Climate Proof Award!

Het bomenportaal brengt de ‘klimaatwaarde’ van de aanwezige bomen op een projectlocatie in een virtuele online omgeving in kaart. Op die manier geeft de tool inzicht in de maatschappelijke rol die bomen vervullen en kan klimaat als thema vroeg in het beslissingsproces van bijvoorbeeld een bomenplan, klimaatstudies en inrichtingsplannen, meegenomen worden.

Wat houdt het bomenportaal juist in?

We testten het innovatieproject uit in pilootgemeente Dilbeek. Daar werd de innovatieve toolkit enerzijds als strategisch instrument ingezet voor de vorming van een beleidsvisie of een inrichtingsvisie met betrekking tot het bomenbestand. We integreerden het bomenportaal in de opmaak van het gemeentelijk bomenplan. Maar de tool kan voor nog veel meer ingezet worden! Zo kan hij ook bij concrete ontwerpcases toegepast worden. Hij kan helpen bij het maken van boomsoortkeuzes van pakweg de heraanleg van een wijk.

Nominatie Climate Proof Award

En dat bleef niet onopgemerkt want het bomenportaal werd genomineerd voor een prestigieuze Climate Proof Award, door de Belgian Construction Awards. Het BCA zet op die manier elk jaar pioniers uit de sector, ofwel de meest innovatieve en geavanceerde projecten, bedrijven en mensen in de kijker.
 
Op 10 maart weten we officieel of we in de prijzen vallen! Duim jij mee?