Ga naar hoofdinhoud
Een groene toekomst voor de campus Elfde Linie
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Een groene toekomst voor de campus Elfde Linie

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Een duurzame, veilige en aantrekkelijke hogeschoolcampus in Hasselt

De Elfde Liniestraat in Hasselt ondergaat vanaf 2025 een transformatie. Wat nu nog een functionele verkeersader is, wordt binnenkort een autovrije stadspromenade vol groen, brede wandelpaden en veilige fietsroutes. Antea Group speelde een centrale rol in de ontwikkeling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat deze visie waarmaakt. Samen met de stad Hasselt en haar partners creëren we een campus waar onderwijs, natuur en duurzame mobiliteit naadloos samenkomen.

De opdracht

De stad Hasselt vroeg Antea Group om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) op te stellen dat de ambities voor de campus Elfde Linie waarmaakt. Het doel: een aantrekkelijke scholencampus ontwikkelen, met ruimte voor groen en duurzame mobiliteit. De vraag was om een flexibele, toekomstgerichte campusstructuur te ontwerpen die onderwijsinstellingen en stedelijke functies samenbrengt binnen één overkoepelend kader.

Timeline slide

De oplossing

Antea Group vertaalde de ambitieuze plannen van de stad Hasselt naar een praktisch uitvoerbaar Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). Dit plan legt de basis voor een campus die groen, toegankelijk en toekomstbestendig is. Onze aanpak richtte zich op drie kernaspecten, die voortkwamen uit diverse participatietrajecten met stakeholders en betrokken onderwijsinstellingen:

  1. Groene inrichting en ontharding: We ontwierpen een parkstructuur als ruggengraat van de campus. Grote delen van de huidige verharding worden vervangen door groen en wateropvang, met brede bermen en wadi’s, meer ruimte voor de Demer, een bouwvrije zone en twee oost-west hoofdroutes.
  2. Slimme mobiliteit: De herinrichting van de Elfde Liniestraat speelt een sleutelrol in duurzame mobiliteit. Wij zorgden voor een autovrije straat, veilige fiets- en wandelverbindingen, randparkings en een beperking van het autoverkeer op de campus en een sterke stimulering van fietsmobiliteit.
  3. Flexibele onderwijsclusters en infrastructuur: Wij creëerden een flexibel campusmodel waar onderwijsinstellingen zich in clusters kunnen ontwikkelen, met oog voor compacte bouwvormen en verdichting, niet zonder ruimte te laten voor groei en een campuspark als verbindend element tussen de onderwijsgebouwen.

Het resultaat

  • 30 % minder verharding
  • 25 % meer groen
  • 100 m meer bouwvrije zone
  • 15 km trage verbindingen, inclusief fietssnelwegen

Partners en samenwerkingen

Samen met BUUR (Part of Sweco) werkten wij aan dit uitdagende project. Waar BUUR het ontwerpend onderzoek uitvoerde, nam Antea Group de opmaak van het RUP en het mobiliteitsonderzoek op zich.

SDG's

Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

Meer weten over dit project?

Ik help je graag verder!