Eind april werd de Green Deal Deelmobiliteit & Wonen gelanceerd, een initiatief van de Vlaamse Overheid. Met deze deal wordt er gefocust op het creëren van leefbare steden waar duurzame verplaatsingen voorrang krijgen op individueel autobezit. In juni vonden de eerste activiteiten plaats, die een belangrijke stap markeren richting duurzamere woon- en mobiliteitsoplossingen in Vlaanderen. 

Wat is de Green Deal Deelmobiliteit & Wonen?

De Green Deal Deelmobiliteit & Wonen is een initiatief dat gericht is op het bevorderen van duurzame mobiliteitsoplossingen in woonomgevingen. Het stimuleert deelmobiliteit, zoals autodelen en deelfietsen, en de integratie ervan in woonprojecten. Met deze groene mobiliteitsoplossingen wordt er gestreefd naar minder individueel autobezit en een duurzamer leefklimaat in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Antea Group draagt hier actief aan bij door deel te nemen aan focusgroepen en activiteiten die deze duurzame oplossingen ondersteunen.

 

Green Deal Academie en focusgroepen

De allereerste Green Deal Academie richtte zich op succesvolle projecten die deelmobiliteit in woonomgevingen hebben geïntegreerd. De presentaties werden gegeven in een levendige Pecha Kucha-stijl, waardoor de sessies zowel inspirerend als boeiend waren. 

Naast de academie vonden ook de eerste focusgroepen plaats. Antea Group nam deel aan focusgroep #2, die de succesfactoren van deelmobiliteit in nieuwe woonomgevingen onderzoekt, en aan focusgroep #3, die zich richt op het versterken van deelmobiliteitsbeleid. Deze bijeenkomsten boden een waardevolle eerste kennismaking met zowel de andere deelnemers als de onderwerpen.
 

Onderweg naar de modal shift

Bij Antea Group zetten we ons vol in voor innovatieve mobiliteitsoplossingen en zien we de Green Deal als een katalysator voor een duurzame modal shift. Dit doen we onder andere door te kijken naar de integratie van deelmobiliteit binnen woonprojecten.

Deelmobiliteit, waaronder autodelen, speelt een cruciale rol in deze transitie. Autodelen vermindert de noodzaak voor individueel autobezit en biedt flexibele oplossingen voor diverse verplaatsingsbehoeften. Dit draagt bij aan een duurzamer en efficiënter gebruik van vervoersmiddelen.