In april 2024 start de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, OVAM, met bodemsaneringswerken op de site van 'het Groot Fabriek' in Reppel (Bocholt) en Ellikom (Oudsbergen) om de verspreiding van de verontreinigde deeltjes arseen in het grondwater te voorkomen. Samen met aannemer DEME zal Antea Group dit bodemsaneringsproject aanpakken en verder onderzoek doen naar dieper grondwater stroomafwaarts. De saneringswerken zullen naar verwachting in december 2025 worden voltooid.

Uitgebreid onderzoek en stakeholder betrokkenheid

In 2001 werden in Reppel en Ellikom al eerder saneringswerken uitgevoerd, waarbij de verontreinigde grond werd afgegraven en opgeslagen in een afgesloten berging. OVAM zet nu verdere stappen om de verspreiding van de arseenverontreiniging in het grondwater te voorkomen. Wij hebben gedurende twee jaar uitgebreid onderzoek verricht, waaronder Iflux-metingen, pilootproeven, haalbaarheidstesten voor waterzuivering, grondwatermodelleringen, en milieueffectrapportages. Er zijn ook gesprekken gevoerd met diverse stakeholders, wat heeft geleid tot een project dat rekening houdt met de belangen van alle betrokken partijen.

De verontreinigde gronden op de fabriekssite worden ontgraven en in een saneringsberging geïsoleerd die aansluit bij de voorgaande berging uit 2001. Het arseenhoudende grondwater wordt behandeld met een Pump & Treat-methode. Dit is een veelgebruikte methode om grondwater te zuiveren dat verontreinigd is met opgeloste chemicaliën. Om te voorkomen dat deze verontreiniging het achterliggende natuurgebied zou bereiken, wordt een "actieve barrière" geïnstalleerd. Het gehele project wordt gedurende 30 jaar gemonitord om de effectiviteit van de sanering te controleren en te waarborgen.