Recent brachten premier De Croo en minister van Energie Verstraeten een bezoek aan de werf van de gloednieuwe pijpleiding van Fluxys. Deze  fungeert als uitbreiding van het gasnetwerk en beantwoordt tevens aan de behoefte om minder afhankelijk te zijn van energie-import uit Rusland. Op termijn kan deze pijpleiding ook waterstof vervoeren. Antea Group heeft in opdracht van Fluxys op recordtempo het engineeringsdossier en het vergunningentraject voor deze 44 km lange "pijpleiding van de toekomst" tussen Desteldonk en Opwijk gerealiseerd.

Vlotte vergunningverlening

Er was voor dit project een zeer  strakke deadline omwille van de energiebevoorrading van Duitsland. Antea Group heeft in een recordtijd de studie voltooid voor een 44 kilometer lange leiding, waardoor de omgevingsvergunning binnen een termijn van 6 maanden kon worden aangevraagd. Dit is aanzienlijk sneller dan de gebruikelijke doorlooptijd van 16 tot 24 maanden voor een project van deze omvang. Hierdoor kon de aanleg van deze leiding een stuk sneller starten dan gebruikelijk.

Het succes van dit project is te danken aan de naadloze samenwerking tussen de verschillende teams binnen Antea Group. We hebben gezamenlijk gewerkt aan de bemalingsstudie, de Milieueffectrapportage (MER) en de milieuvoorwaarden met betrekking tot de lozing van het bemalingswater, inclusief de milieucoördinatie.

Belangrijke mijlpaal in gasnetwerkuitbreiding Fluxys

De succesvolle uitbreiding van het gasnetwerk van Fluxys is een primeur en een belangrijke stap in de richting van een duurzame en betrouwbare energie-infrastructuur. Antea Group blijft zich inzetten voor toekomstige projecten die bijdragen aan een groene energietoekomst en streeft naar verdere samenwerking en innovatie binnen ons vakgebied.