Op uitnodiging van de Focusgroep Klimaatbestendige Publieke Ruimte, die deel uitmaakt van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving, bezocht Antea Group de gemeente Vorselaar. Tijdens deze rondleiding kregen we een uniek kijkje in de integrale aanpak van de gemeente om publieke ruimtes klimaatrobuust te maken.

Vernieuwde markt als sleutelpunt

De heringerichte Markt vormt het sluitstuk van de dorpskernvernieuwing en is een mooi voorbeeld van een onthardingsproject waarbij we nauw samenwerkten met het lokale bestuur. Deze transformatie illustreert niet alleen de versterking van het dorpscentrum door groene en gedeelde ruimte, maar toont ook hoe waterbeheer, biodiversiteit en erfgoed hand in hand gaan.

Ambassadeur van duurzame ontwikkeling

Vorselaar is inmiddels uitgegroeid tot een ambassadeur van de 'Proeftuinen Ontharding', een erkenning voor hun innovatieve aanpak onder het motto 'Vlaanderen breekt uit!'. Het project wordt gedragen door de visie van 'Samen Dorp Maken', die laat zien hoe burgerparticipatie en integrale strategieën bijdragen aan de duurzame en sociale transformatie van het dorp. Dankzij de nauwe samenwerking tussen de gemeente, bewoners en ontwerpers biedt Vorselaar nu meer veerkracht tegen klimaatverandering, terwijl het historische karakter van de locatie behouden blijft.