De komst van IFC4x3 betekent dat architecten, ingenieurs, aannemers en andere professionals gemakkelijk gegevens kunnen delen en samenwerken, ongeacht welke software ze gebruiken. Het resultaat? Efficiëntere communicatie, minder fouten en een soepelere bouwervaring voor iedereen. Op 14 mei besteeg collega Jan Boonen het podium van de Civil Infra Academy in Nederland om meer toelichting te geven over het gebruik van IFC4x3 binnen de infrastructuurmarkt.

IFC4x3: De nieuwe standaard voor informatie-uitwisseling

IFC4x3 is open bestandsformaat voor de bouwsector, waardoor verschillende softwareprogramma's gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Het maakt het mogelijk om belangrijke informatie over gebouwen en infrastructurele projecten te delen tussen verschillende stappen in het proces, van ontwerp tot bouw en beheer. Dit verhoogt de efficiëntie, vermindert fouten en zorgt ervoor dat alle betrokkenen dezelfde gegevens gebruiken. Met IFC4x3 kunnen professionals in de bouwsector effectiever samenwerken en projecten sneller en kostenefficiënter voltooien.

Kennisdeling en multidisciplinaire samenwerking

Jan Boonen, onze BIM Manager, deelde op 14 mei 2024 het podium met Roy van Hattem (Royal HaskoningDHV) en Edward Winter (Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten). Samen gingen ze in op:

  • De voordelen van IFC4x3 voor civiele infrastructurele werken
  • Hoe IFC4x3 de samenwerking tussen verschillende disciplines verbetert
  • ‘Lessons learned’ voor de pijnpunten bij het implementeren van IFC4x3 in projecten

In de complexe wereld van infrastructuurprojecten is efficiënte informatie-uitwisseling cruciaal. De komst van IFC4x3 biedt ongekende mogelijkheden voor multidisciplinaire samenwerking. Momenteel zijn we al volop pilots aan het opstarten in enkele van onze projecten, zoals bij de transformatie van de fietsinfrastructuur in Tongeren.