Ga naar hoofdinhoud
Een klimaatbestendig Timor-Leste
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Bescherming van een kwetsbare kustregio

Vragen? Neem contact op.
Ik help je graag verder.

Stel een vraag

Een klimaatbestendig Timor-Leste

Oost-Timor, ook wel gekend als Timor-Leste, is maar half zo groot als België. Door het verhoogde risico op cyclonen, aardbevingen en zware regenval zijn de socio-economische en ecologische systemen er ontzettend kwetsbaar. Beperkte en ontoereikende infrastructuur en sociale voorzieningen maken dit probleem nog urgenter. Dit zorgt voor grote uitdagingen die het relatief jonge land nog moet zien te overwinnen. Daarbij krijgt Oost-Timor sinds 2019 steun van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) door middel van een 6-jarig project dat gefinancierd wordt door het Green Climate Fund (GCF). Als onderdeel van dit project biedt Antea Group ondersteuning door de opmaak van een model dat de klimaatgevaren en risico's in Oost-Timor in kaart brengt.

De opdracht

Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) helpt al bijna 60 jaar lang om landen duurzaam te helpen ontwikkelen op socio-economisch en maatschappelijk vlak. Oost-Timor is één van de landen waar ze de onderliggende oorzaken aanpakken van de kwetsbaarheid van de sociale en fysieke plattelandsinfrastructuur. Dat gebeurt onder het GCF-project "Bescherming van plattelandsgemeenschappen en hun fysieke activa tegen door het klimaat veroorzaakte rampen in Oost-Timor". Daarnaast onderzoeken ze ook de beperkte capaciteit om informatie over klimaatrisico's te genereren en te gebruiken.

Dat laatste is waar Antea Group het project mee ondersteunt. We helpen met het beoordelen en beheren van klimaatrisico’s door de monitoring van klimaatrisico-informatie te verbeteren. Zo dragen we bij aan de veerkracht van deze kustregio.

Een klimaatbestendig Timor-Leste
Een klimaatbestendig Timor-Leste

De oplossing

Ons team zorgt voor een voortdurende ontwikkeling en verbetering van zijn klimaatrisicotools met behulp van geavanceerde modelleringstechnieken, kunstmatige intelligentie en high performance computing. We hebben voor Oost-Timor 10 verschillende klimaat- en geo-risico's in kaart gebracht en de kwetsbaarheid van gemeenschappen, infrastructuur en ecosystemen beoordeeld.

De nauwkeurigheid van de klimaatrisico-informatieproducten is aanzienlijk verbeterd door regionale klimaatmodellen te downscalen en nationale gegevensbronnen te combineren met teledetectiegegevens en veldonderzoeken. Dat deden we met behulp van een nieuw ontwikkelde LoVRA-methode (Local Vulnerability & Risk Assessment), waarmee we de kwetsbaarheid van mensen en gemeenschappen inschatten. Aan de hand van interviews en rondetafelgesprekken konden we die kwetsbaarheid linken aan gevarenkaarten voor de verschillende natuurgevaren. Dit bracht de risico’s in kaart, die we beschikbaar stelden op een dashboard met verbeterde functies ter ondersteuning van de aanpassingsplanning. Zo hielden we zelfredzaamheid steeds in het achterhoofd.

De resultaten

  • 10 klimaatgevaren geïdentificeerd
  • 14.874 km² in kaart gebracht
  • 1,3 miljoen beschermde inwoners
  • 90 (beter) zelfvoorzienende gemeenschappen
Een klimaatbestendig Timor-Leste

The NAPA identified risk reduction as key areas and so it is great to see the project take flight.


Munkhtuya Altangerel
UNDP Resident Representative

Partners en samenwerking

Natuurlijk staan we er niet alleen voor. We hebben de eer om een joint venture te leiden van onze Braziliaanse partner EBD Global Optimum en de Indonesische Yayasan Humanis dan Inovasi Sosial, gelieerd aan Hivos. Daarnaast hebben we nauw samen gewerkt met het UNDP-veldpersoneel van Oost-Timor en de lokaal aangewezen entiteiten voor het Groene Klimaatfonds, het staatssecretariaat voor milieu en de staatssecretaris voor civiele bescherming. Ten slotte nemen verschillende andere belanghebbenden, zoals het Departement voor Meteorologie (NDMG), het Instituut voor Aardolie en Geologie (IPG), en het Ministerie van openbare werken (MoPW) deel aan technische vergaderingen, opleidingen of kennisdeling.

SDG's

Met dit project ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties:

SDG 11 - Duurzame steden en gemeenschappenSDG 13 - KlimaatactieSDG 17 - Partnerschappen

Meer weten over dit project?

Ik help je graag verder!

Een klimaatbestendig Timor-Leste
Stel een vraag

Deze website gebruikt cookies.

Selecteer welke cookies je wilt accepteren.

Meer informatie