Vandaag is het Wereld Waterdag, een dag die al jaren in teken wordt gezet van het belang aan verantwoordelijk, duurzaam waterbeheer. Want in een tijd waarin droogte en watersnood terugkerende problemen vormen, zijn oplossingen voor veerkrachtige stroomgebieden van cruciaal belang. Als adviesbureau met expertise in waterbeleid en -beheer zien wij dan ook de noodzaak van een allesomvattende aanpak en de urgentie van waterzekerheid steeds duidelijker naar voren komen.
Waternood of watersnood?
Wat is eigenlijk het verschil tussen 'waternood' en 'watersnood'? In Vlaanderen, waar de vraag naar water hoog blijft vanwege de bevolkingsdichtheid en economische activiteiten, hebben beide termen een grote impact op het dagelijks leven:
- Waternood leidt tot watertekorten, droogteperiodes en vermindering van de watervoorziening, wat socio-economische uitdagingen met zich meebrengt.
- Watersnood, het gevolg van lange periodes met hoge neerslag(intensiteit), resulteert daarentegen in overstromingen, beschadigde infrastructuur en bedreigingen voor mens en milieu.
De nuances tussen deze twee situaties benadrukken de uitdagingen waar we voor staan: zowel watertekort als wateroverlast vereisen een gecoördineerde aanpak. Het belang van veerkrachtige systemen die zich aanpassen aan verschillende wateruitdagingen wordt steeds groter. Bij Antea Group geloven we sterk dat het begrijpen en toepassen van veerkrachtstrategieën en -maatregelen essentieel is voor een betere toekomst voor iedereen.
Strategie voor veerkracht in Vlaanderen
Met de toenemende weersfenomenen als gevolg van klimaatverandering, zoals recente overstromingen en langdurige droogtes, is een flexibele, veerkrachtige benadering van waterbeheer van vitaal belang. Maar wat betekent veerkracht dan in deze context? Het wilt zeggen dat we verstoringen, zoals overstromingen en droogtes, op systeemniveau kunnen opvangen en tegelijkertijd essentiële structuren en functies behouden. Traditionele methoden voor duurzaamheid en waterbeheer krijgen een nieuwe invulling door de versnelde behoefte aan actie en de impact op de samenleving.
Zo hebben overstromingsgevoelige gebieden behoefte aan doordachte oplossingen, niet alleen in de buurt van de monding maar ook van de bron. Wetlandherstel, bosuitbreiding, erosiebestrijding en dynamisch peilbeheer zijn hierin cruciaal, met het implementeren van nature based solutions als leidmotief.
Meer weten over duurzaam waterbeheer?
Wij helpen je graag verder!